Tuesday, September 04, 2007

Kafka pe malul marii

"Uneori destinul seamana cu o furtuna izolata de nisip care isi schimba cursul neincetat. Iti schimbi ritmul de mers, incercand sa o eviti. Furtuna insa se schimba si ea, potrivindu-si pasul dupa al tau. Schimbi din nou pasul, dar si furtuna face la fel. Acest lucru se repeta la nesfarsit ca un dans macabru cu ingerul mortii chiar inainte de revarsarea zorilor. De ce? Pentru ca furtuna nu e ceva fara legatura, venit de departe. Tu insuti esti furtuna. E ceva dinlauntrul tau. De aceea n-ai decat sa te resemnezi si sa pasesti drept in mijlocul ei, sa-ti aperi ochii si urechile de nisip si sa o strabati pas cu pas. Acolo nu exista nici soare, nici luna, nici directie, uneori nici macar timp. E doar nisip fin si alb, facut parca din oase faramate, care danseaza in inaltul cerului. Imagineaza-ti o astfel de furtuna.

Cand furtuna va inceta, nu vei intelege prea bine cum ai reusit sa scapi cu viata. Nu vei fi sigur nici macar ca a trecut cu adevarat. Insa un lucru iti va fi clar: tu, cel care a iesit din furtuna, nu mai esti acelasi cu cel care a pasit in ea. Da, asta inseamna furtuna de nisip. "


Haruki Murakami - Kafka pe malul marii
Editura Polirom

2 comments:

BonaVox said...

asa este. destept om

Ganduri de nisip si idei in valurile marii said...

de abia astept sa ma apuc si eu de 'Kafka pe malul marii',despre care am auzit ca e ft captivanta. peste cateva zile,cand voi termina 'Viata pe un peron'.