Friday, October 12, 2007

Pobby si Dingan


Pobby si Dingan e o carte micuta din seria "Cotidianul". La o prima vedere, vazand cat de mica e.. nu ai asteptari. Nici titlul nu spune prea multe.. iar la cartile astea descrierea de pe spate lasa de dorit de multe ori.. dar la recomandarea mameai care o citise de plictiseala in "scurta" calatorie cu metroul din aceea zi.. m-am pus pe citit si am dovedit cartea cam intr-o ora. Cred ca are in jur de 100 de pagini.. dar faine. E o nuvela tare dragutza care desi la inceput poate parea idioata.. are o anumita magie care te prinde pe scurta ei durata in poveste.. si de care scapi cu greu apoi. O carte care ne dovedeste ca "in unele lucruri trebuie sa crezi ca sa le poti vedea". O carte a copilariei pentru adulti, in care niste prieteni imaginari reusesc sa schimbe o comunitate.


„Pobby si Dingan“ imbina reteta realismului practicat de minimalistii americani cu incursiuni indraznete in candida lume a povestilor. Comunitatea muncitorilor care traiesc intr-un orasel pierdut din Australia ia viata din descrierile succinte si accentele indraznete, niciodata in exces. Rama realista pune insa in lumina zone in care fantezia coloreaza discret raporturile sensibile in care oamenii se plaseaza fata de propriile asteptari, nevoi si dorinte. Cele doua personaje imaginare care dau si titlul romanului ii pun pe locuitorii minusculei comunitati fata in fata cu propriile scheme de judecata si de comportament, dar si cu fragilitatea pe care ele o camufleaza. (sursa: Cotidianul)


Cartea a fost adaptata de autor si intr-un superf film (destul de greu de gasit) numit OPAL DREAM. Dar daca aveti rabdare si vreti sa savurati ceva bun va recomand oricare din cele 2 variante, in functie de chef si anturaj.

No comments: