Tuesday, February 05, 2008

Despre gelozie si iubire


"Oamenii cred că ştiu ce este iubirea. În realitate, nu ştiu. Din această neînţelegere se naşte gelozia. Prin "iubire", oamenii inţeleg un fel de monopol, o formă de posesivitate, fără să înteleagă una din cele mai simple realitaţi ale vieţii: in clipa in care posezi o fiinţă vie, ai ucis-o.
Viaţa nu poate fi posedată. Nimeni nu poate ţine viaţa intr-un pumn incleştat. Dacă vrei să te bucuri de ea, trebuie să îti ţii palmele deschise.
După ce iubirea se aprinde cu adevărat, gelozia şi posesivitatea dispar pur şi simplu. Veţi fi surprinşi să constataţi că au dispărut, la fel ca atunci când aprinzi o lumânare şi te intrebi unde a dispărut întunericul din cameră. Întunericul nu poate fi găsit cu ajutorul luminii, pentru că dispare pur şi simplu. El nu era altceva decât absenţa luminii. La fel, şi gelozia este absenţa iubirii"

Osho - Emoţiile (editura MIX)

4 comments:

Tathenen said...

Ciudat, cu acest post , tu vi in completarea iubirii ideale, care incepe sa devina din in ce mai rara...iubirea de care am vorbit si eu ieri... :D

Bohemian said...

frumos :)

NaTaSha said...

Interesant..;))

Tigru_Brailean said...

Foarte frumos spus...chiar nu am ce comenta...cel putin eu cred ca gelozia se poate aprinde doar cu o scanteie. In ziua de azi e greu de gasit pereche ideala.