Wednesday, February 06, 2008

Gelozia


"Gelozia înseamnă comparaţie. Noi am fost învăţaţi de mici să comparăm, am fost condiţionaţi în această directie. Altcineva va avea întotdeauna o casă mai bună, un corp mai frumos, mai mulţi bani decât noi, o personalitate mai carismatică.Cine se compară tot timpul cu cei din jur este predispus către gelozie. Gelozia este rezultatul condiţionării către comparaţie.

Dacă încetaţi comparaţiile, gelozia dispare. Rămâne atunci adevărul curat: dumneavoastră sunteţi dumneavoastră, ceilalţi sunt ceilalţi, şi orice comparaţie este ceva inutil. Bine că nu vă comparaţi cu copacii, căci în caz contrar aţi deveni foarte gelos: de ce nu sunteţi şi dumneavoastra verde?

Bine că nu vă comparaţi cu păsările, cu râurile, cu muntii, căci in caz contrar aţi suferi imens. Voi nu vă comparaţi decât cu semenii voştri, pentru că aşa aţi fost condiţionaţi; nu vă comparaţi cu păunii şi cu papagalii. Intr-un fel, sunteţi norocoşi; dacă v-ati fi comparat şi cu alte fiinţe din natură, gelozia voastră ar creşte până la cote insuportabile şi nu aţi mai putea trăi deloc.

Comparaţia este o atitudine prostească, intrucât orice om este unic si incomparabil. Dacă veţi reuşi să inţelegeţi acest lucru, gelozia va dispărea. Fiecare fiinţă este unică şi incomparabilă, ea este însăşi. Nimeni nu a fost vreodată la fel ca dumneavoastră şi nimeni nu va mai fi vreodată. La fel, nici dumneavoastră nu veţi fi vreodată la fel ca altcineva."
Osho - Emoţiile (editura MIX)

No comments: