Sunday, February 10, 2008

Sartre - Cu usile inchise

Am fost astă seară la Teatrul Naţional Bucureşti, sala 99 la "Cu uşile închise" de Jean Paul Sartre. O piesă ce o citisem prin decembrie la îndemnul doamnei profesoare de filozofie.. şi care iniţial nu o inţelesem, dar după o ampla discuţie in clasă.. am inţeles.. perfect tot.. dorindu-mi saă văd şi piesa de teatru.. să văd o viziune a cum ar arată totul.

Distribuţia "Cu uşile închise"
Ines : Carmen Ionescu
Estelle : Iuliana Moise
Garcin : Constantin Dinulescu

O piesa faină.. actorii au jucat bine.. deşi s-au cam îndepărtat de la poveste.. bineînteles fiecare regizor vede în felul lui poveastea, doar ca au cam lăsat deoparte latura filozofică a poveştii, punând un accent mai mare pe sexualitate şi pe lesbianismul lui Ines. Per total, a fost o seară superbă de duminică, o oră si-un pic ce-au meritat deplina mea atenţie, efecte frumoase, muzică de ambient.. şi mi-a placut că la final.. am fost vreo 10 min încuiaţi în sală.. pentru a fi şi noi.. în spatele uşilor închise, pentru a incerca să "gustăm" mai bine piesa, şi să o înţelegem.

9 comments:

Ionuţ said...

Şi eu am avut sentimentul că s-au îndepărtat de la subiect. Se apropie prea mult de comercial, este ca o încercare disperată de a capta atenţia. Inutil - piesa lui Sartre este interesantă, captivantă prin ea însăşi. Cât despre ambianţa creată de sunet... am rezerve: "The Wall" nu cred că se potriveşte câtuşi de puţin cu piesa.

Ionuţ said...

Am uitat să precizez că a fost la Sala 99, nu la Sala Atelier.

Dia Ungureanu said...

Am corectat.. :D da.. scuze.. neatentia.. inca incurc salile. asta e.. sper ca urmatoare piesa la care merg sa fie mai reusita.

Crista Bilciu said...

Uite, te invit si la varianta mea de spectacol cu acelasi text - "Cu usile inchise" - luni, 17 martie 2008, orele 20:00, la Teatrul PODUL (Casa de Cultura a Studentilor).

Crista Bilciu

Anonymous said...

Uite Dia, am gasit fotografii din spectacol.

http://www.freewebs.com/cristabilciu/apps/photos/album.jsp?albumID=259847

estelle said...

minunata piesa...eu nu am decat cuvinte de lauda...si nu mi s-a parut deloc comerciala...nici de o sexualitate ''insistenta''...ci absolut minunata in ansamblu piesa...asa cum si ideea este incontestabila.....

Dia Ungureanu said...

Eu.. abia citisem cartea.. si aveam cu totul alta idee in cap.. apoi... discutand intens ideea in clasa.. tot asa.. s-a inradacinat ideea deja formata.. si.. poate deasta am fost putin dezamagita de cum a vazut regizorul tot.. este doar parerea mea :)

Anonymous said...

Jean Paul Sartre - Drumul către libertate
http://razboiul.wordpress.com/2008/08/04/jean-paul-sartre-drumul-catre-libertate/

Razvan said...

De ceva vreme nu mai am nici un apetit de a merge la teatru... de ce? Merg pe strada si uitandu'ma la afise am tot timpul senzatia de deja vu... Dumnezeule, parca nici nu au trecut aproape 30 de ani... tot Livada cu visini, tot Apus de soare, tot Cu usile inchise, tot... e asa de trist. Viata parca se intoarce in cele mai negri ani.
Acum am citit din intamplare cele scrise aici... comentariul meu e despre faptul ca in anii '80 piesa avea un inteles al naibii de actual, ce actual! al naibii de existential... eram cu totii cu usile inchise si ne sfasiam intre noi. Asa cum la inceputul anilor '90 traiam toti ca in Scaunele lui Ionescu... ihm, viata ca o scena