Tuesday, April 01, 2008

Oscar Wilde - Portretul lui Dorian Gray

De ceva vreme.. tot citeam "Portretul lui Dorian Gray". A durat ceva mai mult terminarea cărţii decât aş fi zis iniţial, dar asta din cauza unei mici pauze de lectură. Dar.. în sfârşit am terminat-o, mi-a plăcut destul de mult.. şi m-am hotărât să vă arăt cele mai faine citate (din punctul meu de vedere) din carte.

Fidelii cunosc doar latura trivială a iubirii; numai infidelii cunosc tragediile iubirii.

Doar muzica îl incitase în acest mod. Muzica îl tulburase în numeroase rânduri. Doar muzica nu e articulată. Ea nu creează în noi o noua lume, ci, mai curând, un alt haos.

Uneori oamenii spun că frumuseţea este doar superficială. Dar cel puţin nu atât de superficială pe cât este gândirea. Pentru mine frumuseţea este minunea minunilor. Este superficial doar pentru oamenii care nu judecă după aparenţe. Adevaratul mister al lumii este vizibilul, nu invizibilul...

Ce trist! Voi îmbătrâni, voi deveni oribil şi groaznic. Dar tabloul acesta va rămâne de-a pururi tânăr. Nu va fi trecut decât această zi de iunie...

Deseori adevăratele tragedii ale vieţii se petrec într-o maniera atât de nerealistică încât ne rănesc prin violenţa lor crudă, incoerenţa lor absolută, precaritatea absurdă a sensului, totala lipsa de stil.

Pot suporta forta brutală, dar raţiunea brutală este de nesuportat. Utilitatea ei are ceva necinstit în sine. Loveşte intelectul sub centură.

Pot simpatiza cu orice în afară de suferinţă. Nu pot simpatiza cu asta. E prea urâtă, prea oribilă, prea supărătoare. E ceva extrem de morbid în simpatia celor de azi faţă de durere. Ar trebui să simpatizăm cu frumuseţea, culoarea şi bucuria vieţii.

Avantajul emoţiilor este ca ne induc în eroare, iar avantajul ştiinţei este că nu este emoţională.

Umanitatea se ia prea mult în serios. Acesta este păcatul originar. Daca omul peşterii ar fi ştiut să râdă istoria ar fi fost alta.

Bărbaţii se însoară pentru că sunt obosiţi, femeile pentru că sunt curioase si ambii vor fi dezamăgiţi.

Femeia reprezintă triumful materiei asupra spiritului, aşa cum bărbatul reprezintă triumful spiritului asupra moravurilor.

...cei ce iubesc odată în viaţă sunt lipsiţi de profunzime. Ceea ce ei numesc loialitate si fidelitate, eu numesc fie letargie a obiceiului sau lipsă de imaginaţie. Fidelitatea este pentru viaţă sentimentală ceea ce este consistenţa pentru viaţa intelectualului. ... În ea se afla pasiunea pentru proprietate. Am arunca multe lucruri daca nu ne-am teme ca altii ar putea să le culeagă.

Dacă această fată poate sa le dea suflet celor care au trăit fără suflet, dacă ea poate creea simţământul frumosului în oamenii a căror viaţă a fost sordidă şi urâtă, dacă-i poate dezbara de egoism şi le poate împrumuta lacrimi pentru dureri care nu le aparţin, merită să fie adorată.

Unora le trebuie ani pentru a se descotorosii de o emoţie. Un om care este stăpân pe sine poate pune capăt unei dureri tot la fel de uşor cum poate inventa o placere. Nu vreau sa fiu la bunul plac al emoţiilor. Vreau să le folosesc, să ma bucur de ele şi să le domin.

7 comments:

Stefania Matei said...

M-ai omorat cu articolul ala cu Google ...Acum nu pot sa ma gandesc decat la chestia aia "The portretul of Dorian Gray"...si apropo am vazut piesa de teatru ..a fost super...cartea nu am citit-o dar pasajele pe care le-ai dat sunt f frumoase si nu fac altceva decat sa o recomande spre lectura.

juju said...

Le seul moyen de se délivrer d'une tentation, c'est d'y céder. Résistez et votre âme se rend malade à force de languir ce qu'elle s'interdit. Este unul din scriitorii mei preferati....din pacate nu l-am citit decat in franceza..

juju said...

N'importe qui peut sympathiser avec les souffrances d'un ami. Sympathiser avec ses succès exige une nature très délicate.
Ador acest citat de Oscar Wilde..

Dia Ungureanu said...

te apreciez ca ai reusit sa-l citesti in franceza. Eu l-am citit in romana.. :) Cartea e reusita in orice limba

Ganduri de nisip si idei in valurile marii said...

absolut superba cartea.
mi-a imprumutat-o un coleg acum vreo 2 luni si am citit-o dintr-o rasuflare.chiar merita! si ma bucur extrem cand vad oameni pasionati de literatura. :)

The Joker said...

Da, este ceea ce numesc eu Carte, cu litera mare. M-ai convins sa o recitesc!

Portretul lui Dorian Gray said...

Un roman esential, ce nu trebuie sa lipseasca din nicio biblioteca. Iar pentru cei ce nu au citit inca aceasta carte, o mai pot gasi aici:

Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde

Sper sa fie utila informatia. Lectura placuta!