Friday, April 11, 2008

Raymond Carver - Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire

Aceasta fiind prima carte citită de mine de Razmond Carver, o carte în care el ne arată, că atunci când vorbim despre iubire, vorbim defapt despre realitate, despre oameni şterşi, ciudaţi, nebuni, pasionaţi, tineri, bătrâni.. toţi având în comun, iubirea pentru cineva. Aşa că prin povestirile sale (17 la număr) vrea să ne prezinte o versiune reală a unor iubiri, scrise într-un limbaj vorbit. Pe mine personal m-a impresionat cel mai mult chiar povestirea cu care debutează colecţia.. mi se pare cea mai apropiată de mine şi de idealurile mele... poate nu sunt singura care ar dori să se afle în aceea frântură de poveste, când cei doi îndrăgostiţi, dansează, la îndemnul moşuleţului, printre lucrurile acestuia care fuseseră scoase pe peluză la "yard sale", şi pe o muzica ce nu o ştiau, ce cânta la un vechi pick-up. E o poveste cu ceva farmec.. şi sincer.. e atât de reală.

Iniţial luasem cartea în grabă de la bibliotecă, îmi plăcuse titlul.. şi din cauza lui aveam impresia că voi găsi.. o singură poveştire sau un manifest care să-mi vorbească cu ajutorul paginilor despre iubire. În schimb, am găsit spre surprinderea mea, o serie de povestiri realiste, oarecum neterminate, care de multe ori te lăsau să-ţi alegi tu finalul.. şi să-ţi imaginezi povestea lor.. din momentul în care ea îşi pune punctul final pe hârtie.

După ce am citit cartea.. am aflat însă.. ca manuscrisul original era cu totul altfel.. scris într-un stil mai cald.. şi mai plin de iubire.. şi ca defapt această versiune ce se află pe piaţă este pe jumate opera unui editor. Sincer.. mi-ar place să se publice şi originalul.. poate aş avea o cu totul altă percepţie.

No comments: