Tuesday, April 01, 2008

Salman Rushdie - Orient, Occident

Salman Rushdie este un autor şi un eseist din Regatul Unit de descendenţă indiană. Ficţiunile au loc în majoritatea lor pe subcontinentul Indian. Stilul său narativ, un amestec de mit şi fantezie cu realitate, a fost pus în descendenţa realismului magic. Rushdie este de asemenea autor al mai multor romane şi volume de eseuri care privesc lumea contemporană cu luciditate şi uneori cu sarcasm. Şi-a făcut debutul editorial în 1975 cu romanul Grimus, iar între 1981 şi 1999 a primit nu mai puţin de 22 de premii literare. Rushdie a devenit brusc celebru în lumea întreagă după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, în urma publicării romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator la adresa profetului Islamului Mahomed. Carte interzisă la ora actuală în multe ţări şi din cauza careia, autorului i se doreşte moartea, punându-se pe capul lui o recompensă de 2.8 mil de dolari.


Reunind nouă povestiri publicate pe parcursul mai multor ani, Orient, Occident (publicată în anul 1994) ni-l confirmă pe Salman Rushdie drept un povestitor prin excelentă. Textele au ca numitor comun obsesia definitorie a autorului, şi anume suspendarea între cele două lumi – Orientul si Occidentul – de care se simte atras în egală măsură şi pe care e, tot in egală măsură, dispus să le critice. Colecţia ar putea fi descrisă ca o încercare de definire şi apropiere culturală, literară, a celor două teritorii cărora autorul le datoreaza scriitura.

Deloc surprinzător, textele despre India (care sunt plasate chiar în prima parte a colecţiei şi care după părerea mea sunt şi cele mai frumoase.. lăsându-ţi un sentiment ciudat... şi oarece întrebări la care vei căta un răspuns) sunt învăluite intr-un usor iz nostalgic, ceea ce nu-l împiedică sa fie la fel de ironic şi să construiasca o atmosferă la fel de colorată, populată de indivizi la fel de pitoreşti ca întotdeauna.

Secţiunea „occidentala” ne dezvăluie din nou fascinaţia autorului faţă de marile personaje ale traditiei vest-europene (precum ar fi Hamlet, Cristofor Columb sau Regina Isabella a Spaniei) dar şi plăcerea cu care le rescrie istoriile. Puţin ciudate povestirile din această parte.. mai ales cea despre Hamlet.. s-ar putea să te dezarmeze.. dar continuă.. vei vedea abia pe parcurs.

Iar ultima parte (in special ultima povestire) atinge corzi de sensibilitate si autobiografic, permitindu-ne sa descoperim un cu totul alt Rushdie. Un autor.. ce îţi lasă un sentiment ciudat şi plăcut la final.. un autor pe care să-l "mai vizitezi".

No comments: