Tuesday, June 24, 2008

Bacul este stres [romana oral]

Scris la 8 dimineata

Stres pe care însă ţi-l faci singur, sau te ajută puţin colegii. Nu pot să cred că va fi atât de rău. Toţi spun ca vai doamne comisia 4 taie şi spânzură.. dar aseara colegii mei care au ieşit din comisia 3 şi 4.. care sunt cunoscute ca fiind cele mai ale naibii, au ieşit cu note de la 8 în sus.. E uimitor.. adică, de la o comisie rea te aştepţi la orice.. dar când notele sunt chiar bune.. parcă nu mai poţi fi la fel ca turma. Ne stresăm ca proştii unii pe alţii si nu reuşim nimic. În sală oricum vom fi singuri, dacă ştim bine.. dacă nu tot îngânăm noi acolo ceva. Bacul.. e un joc de noroc, unde cel mai bun câştiga... unde cel care zâmbeşte şi este cel mai sigur pe el.. are totul la degetul mic. Asta e tot secretul.. să nu iţi pese.. să fi detasat.. asta am văzut la cei care au început.. şi asta sper să descopăr şi eu azi. Ştiu câte puţin din toate.. orice cade.. tot voi zice ceva.

Dupa proba de oral, ora 12

Wow.. şocant! Am fost la comisia 4.. comisia despre care ieri se auzea că taie, spânzura.. că nu te lasă să termini.. că te încurca. Şi.. culmea, mie mi-au zâmbit încă de când am intrat, mi-au vorbit frumos, m-au lăsat să vorbesc intrerupându-mă doar de vreo 2-3 ori.. dar nu cu ceva semnificativ. Nici nu am avut timp sa realizez că sunt în examen. Cât eram în bancă şi eram ascultată.. aveam impresia că sunt la ora.. şi pur şi simplu trebuie să prezint lecţia cât mai bine încât să-mi conving profesorul că ştiu. E greu până să intri în sală.. alea sunt cele mai grele momente.. când ajungi la liceu.. şi vezi ba oameni fericiţi.. ba oameni trişti.. Nu ştii ce să crezi.. deja te apucă puţin frica. Eu am avut bafta să intru dupa doar 10 minute după ce ajunsesem la liceu, încît nu reuşisem să mă impacientez. Secretul.. este să zâmbeşti ! Stai calm, fi detaşat.. zâmbeşte, vorbeşte mult şi la subiect.. nu-i lăsa să aibă portiţe să te întrebe. Cel mai mare secret.. e sa mergi până la clasa.. sigur pe tine.. zicând.. că vei lua nota mare.. nota care mi-am propus-o în gând la intrare.. am primit-o la ieşire. Totul ţine de mentalitate.. uneori.. se pare că ne putem face singuri norocul.. zâmbind. Nu contează ce scrie pe bilet.. vorbeşte ca şi cum tu ai ştii orice.. Cum zicea Tudor Chirila.. « bacu’ l-am luat usor » doar la română până acum. Mă consoder un copil norocos.. aşa că va fi bine şi în continuare.. cel puţin.. asta cred atunci când extrag subiectul pe care îl ştiam cel mai bine. Baftă tuturor la oralul ce urmează!

6 comments:

Mariuskl said...

Deci ai luat 10. Felicitari :D

ioana said...

felicitari draga mea! stai calma, ca toti suntem stresati, dar apoi consideram ca a fost cam ca o plimbare in parc pe semiintuneric :P

Luci said...

Salut! Bafta mare la facultate daca dai :) Eu sunt in clasa a XII-a deci in 2009 dau bac-ul ;)) si am luat din sfaturile tale,sper sa ma descurc :-* As vrea sa te inyreb cum pot sa pun video de pe youtube pe blog :-s...
Pop Male:-*

Dia Ungureanu said...

@ luci - buna! Multam.. da, voi da mai departe. Bafta si tie la anul la bac.. sper sa ai aceeasi bafta ca mine! Daca esti relaxat si zambesti, oralul e luat cu nota mare.

Video de pe youtube - in partea drepta.. sub casuta cu text, si sub link scrie EMBED. Copiezi ala de acolo si il postezi in rubrica HTML a blogului si apoi scrii articolul normal.

Anonymous said...

M-a incurajat mult ce ai scris aici, si de aceea iti multumesc!

Dia Ungureanu said...

@ Anonim - Ma bucur sa stiu ca ti-au fost utile cuvintele mele. E greu pana ajungi inauntru si tragi biletul, apoi vei vedea ca nu va mai fi asa rau. Ne panicam ca fraierii degeaba de multe ori.