Wednesday, July 16, 2008

Balcic Bulgaria (Cadrilater) Балчик България

Am fost în weekend în Balcic, oraş ce face parte din Cadrilater.. care acum aparţine bulgarilor. Pe vremuri.. oraşul era la mare căutare printre elitele de intelectuali. Aici se află Castelul din Balcic, reşedinţa de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică unicat în Europa centrală şi de est, în special datorită colecţiei de cactuşi. Datorită versanţilor de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Oraşul Alb. Întreaga zonă a fost numită Coasta de Argint din aceleaşi motive.
Imediat ce am coborât din maşină.. am fost destul de şocaţi să vedem că aproape toţi turiştii erau români.. şi că până şi stegul Roamâniei trona victorios în unele taverne cum se vede în poza de mai sus, sau că.. majoritatea "anunţurilor" erau în română.. chelnerii chiar vorbind cu tine în română încercând să te atragă înăuntru. Destul de şocant.. deşi trebuie să menţionez că mai erau şi ruşi mulţi pe acolo. Dar totuşi.. chiar dacă a aparţinut României.. nu mă aşteptam să fie aşa mare turma de români care au dat o fugă să vadă castelul Reginei Maria. Interesant de vizitat staţiunea şi tot dacă aveţi ocazia.. nu veţi regreta!
cel mai amuzant panou din punctul meu de vedere ;)) chiar mă simţeam ca acasă.. doar că era mai civilizat totul în jur.

4 comments:

Alex said...

A aparţinut românilor dar este pe bună dreptate al bulgarilor Cadrilater-ul

Dia Ungureanu said...

stiu ca abia in 1913 dupa al 2-lea Razboi Balcanic l-am obtinut. Dar acum.. cand am vazut tot cadrilaterul parca mi-as dori sa fie inca al nostru ;))

Dan Gheorghe said...

am vazut si la silistra magazine unde se vindeau diverse marfuri direct in lei. bulgarii stateau cu vocabularul roman-bulgar sub tejghea si invatau romaneste.

Dia Ungureanu said...

Sunt uimitori la faza asta! Se chinui pe cat posibil sa stie cate ceva pentru fiecare client.