Wednesday, September 03, 2008

Mitch Albom Inca o zi

zi L-am "cunoscut" pe autor în urmă cu vreo 2 ani prin cartea "Cei 5 oameni pe care îi întâlneşti în rai".. apoi l-am reîntâlnit în superba "Marţi cu Morrie" ca acum să continui "conversaţia" prin "Încă o zi". O superbă carte despre lucuri paranormale, despre o zi în plus cu cineva drag, care era de ceva vreme plecat. Despre importanţa lucrurilor nespuse şi dorinţa de a accentua unele lucruri. Despre regrete care se pot transforma în împliniri, despre cum se salvează o viaţă, chiar dacă eşti în altă lume. O carte splendidă despre viaţă, familie şi iubire.

Ca să tachinez puţin.. vă dau 2 fragmente care mie mi-au plăcut în mod deosebit. Unul de început :

Lăsaţi-mă să ghicesc. Vreţi să ştiţi de ce am încercat să mă sinucid.

Vreţi să aflaţi cum am supravieţuit. De ce am dispărut. Unde am fost în tot acest timp. Dar, mai întâi, de ce am încercat să mă sinucid, nu ?

În regulă. Oamenii fac mereu asta. Se compară cu mine. E ca şi cum ar exista o linie şi, dacă, nu o vei trece, nu te vei gândi niciodata să te arunci de pe o clădire sau sa înghiţi un flacon de pastile. Dar, dacă te gândesti, s-ar putea s-o faci. Oamenii cred ca eu am trecut de aceasta linie. Se intreaba: „Voi ajunge vreodată la fel de aproape ca el ?"

Adevarul e ca nu există nicio linie. Există numai viaţa ta, pe care ti-o încurci singur, şi cineva care e acolo să te salveze.

Sau care nu e.

Şi unul mai de pe la final.. o altă mică confesiune a lui Charlie (personajul nostru principal) :

După cum am spus când v-aţi asezat prima dată să mă ascultaţi, nu mă aştept să mă credeţi, n-am mai spus povestea asta, dar am sperat s-o spun. A aşteptat această şansă. Şi mă bucur ca o am acum când totul s-a terminat.

Am uitat multe lucruri din viaţa mea, dar ţin minte fiecare clipa petrecută împreuna cu mama, oamenii pe care i-am văzut, lucrurile despre care am vorbit. A fost ceva foarte obişnuit, de fapt, dar, cum spunea ea, în clipele obişnuite poţi descoperi ceva cu-adevarat important. Poate mă credeţi nebun,poate credeţi că totul e in închipuirea mea. Dar, în adâncul sufletului meu, eu cred că mama mea, undeva între lumea acesta şi lumea cealalta, mi-a dat inca o zi după care tânjisem atât, şi mi-a spus tot ce v-am povestit la rândul meu.

5 comments:

Guardian Angel said...

Da..da :x peste o saptamana ma apuc si eu sa citesc "5 oameni pe care ii intalnesti in rai", de abia astept.
Mi-a placut taree tareee mult Marti cu Moorie:x am citit-o foarte repede si chiar online.Superba carte as putea spune.Rar plang la carti, asa ca ..e superba.
Multumesc pentru fav-ul de pe devi, app:D [nice gallery]

Guardian Angel said...

Off..mereu scriu cu doi 'o' in loc de doi 'r', scuze, my bad.

Dia Ungureanu said...

Toate 3 sunt superbe pana acum.. :) E un autor destul de necunoscut pe la noi se pare, dar e genial! Vezi ca la "cei 5 oameni.." este si film! :D Ce merita vazut dupa carte :D

Guardian Angel said...

Azi am terminat de citit "5 oameni pe care ii intalnesti in rai", mi-a placut, au fost momente in care chiar m-a impresionat, insa tot Marti Cu Morrie ramane preferata mea.Am sa citesc si "Inca o zi", sper eu , cat de curand.
Numai bine pana atunci.
[Si bafta la facultate ;))]

Iurici George said...

Și "Măsura timpului" aparținând aceluiași autor este o carte frumoasa!