Wednesday, October 22, 2008

Cum este sa fii student/a la bulgara (sectia de limbi slave)

Mulţi mi-au zis că sunt puţin sonată pentru că mi-am ales o limbă aşa ciudată precum bulgara. Mulţi având poate boală pe bulgari.. sau cine ştie ce mai auziseră ei despre Bulgaria din campaniile ce s-au derulat vara asta la tv-ul nostru, ziceau că nu-s în toate minţile. Dar.. asta este irelevant. Cert este că am vrut bulgară şi acum mă bucur enorm de această alegere! Totul a început de la poveştile profei de franceză pe care am avut-o în liceu, doamna profesoara Lupu Mariana.. ea ne-a povestit ce frumoasă a fost studenţia ei, fiind tot la slave doar că la sârbo-croată. Aşa că am hotărât să încerc aici, deoarece ştiam şi ce frumos poate fi şi în plus îmi place ţara şi limba, deşi pentru majoritatea sună ciudat. Dar este o ţară frumoasă care are multe de oferit.

Am început în forţă încă din prima zi. Mi-a plăcut că profele chiar nu au stat să piardă vremea cu lucruri inutile.. aşa că ne-am apucat de învăţaţ alfabetul şi apoi câteva mici exerciţii pentru a ne familiariza cu el.

Profele sunt geniale! Chiar se ocupă de noi şi se vede că predau cu pasiune. E faină şi atmosfera de acolo. Fiind puţini suntem oarecum mai răsfăţaţi.. şi învăţam mult mai uşor. Am observat asta în comparaţie cu limba mea B unde fiind în jur de 40 este foarte dificil şi pentru noi să învaţam şi să exersăm la facultate limba. Aşa că.. acum după aproape 3 săptămâni sunt măndră că pot descifra orice text scris în chirilice.. ce-i drept că viteza este de melc din cauza că micul meu creieraş nu este încă obişnuit să parcurgă rapid un text în chirilice. Deja facem faţă şi la o mică conversaţie.

Avem cabinetul nostru. nu suntem nevoiţi din fericire să mergem din clasă în clasă. Avem casetofon şi aparat de cafea (pentru dependenţii de cafea e un detaliu important). Avem o bibliotecă plină de cărţi ce le vom putea citi în original în curând. Avem un lector bulgar extraordinar de liberal, care are un stil foarte interactiv de predare. Cine ar fi crezut acum un an că învaţarea limbii bulgare va fi ceva fun? Eh.. cu el chiar este!

Noi cei de la catedra de slave suntem destul de privilegiaţi.. sunt limbi rare şi căutate. Şi în plus, avem unii dintre cei mai normal şi înţelegători profesori, ceea ce la universitate e mai rar de găsit din ce am văzut eu.

Pentru alte întrebari.. lasaţi comment! :)

11 comments:

Bestia said...

u'r still crazy u know.

Dia Ungureanu said...

Asta e si frumusetea! Sa faci ceva mai iesit din comun.. diferit de tipare. Si da.. asa o sa raman o buna bucata de vreme! :)

Bestia said...

stay away from me!NU UITA : VENITI OILE MELE!

Shrekutza said...

Ma bucur foarte mult ca ai intrat unde era mai bine pentru tine!:D


Poate punem de-o intalnire cand mai avem o fereastra in program. I miss you, ba!:*

:hug:

juju said...

in viata trebuie sa faci exact ceea ce iti place...sunt si eu din Vulcan si sper ca intr-o zi sa ma intorc si eu acasa..multa multa bafta pt viitor...cu tot respectul ...juju

Dia Ungureanu said...

Pana acum din fericire am facut doar ce am vrut :D Si mi-a fost tare bine!

DJAx3L said...

Altii spun ca e urata bulgara, eu spun ca fiecare limba e frumoasa in felul ei.. si cum Alexica are dreptate intotdeauna ...
Mie cel mai mult imi place germana. Nu stiu, imi place cum suna cand vorbesc altii, nu stiu decat cateva cuvinte, m-am inscris la facultate la cursuri de incepator dar cum traim in Romania, cursurile sunt predate de un neamt in limba germana, deci nu prea am cum sa inteleg.

Dia Ungureanu said...

Da.. dacă ştii să asculţi orice limbă suna bine! Şi eu mă gândesc să aleg germana ca a 3-a limbă la anul.

Ali said...

Hei..daca ai timp..chiar mi-ar placea sa mai zici despre bulgara cum e..sunt asa curioasa. Sunt pe jumatate bulgara(mama)si vreau sa o invat, dar am indoieli de cum e facultatea, cum sunt profii(nu vreau sa fie rigizi si uraciosi sau absurzi) si m-am hotarat sa intreb specialistul.

Dia Ungureanu said...

@ Ali - imi pare rau ca nu m-ai contactat pe mail. Imi era mai usor. Oricum in general la limbi slave la noi UNIBUC nu sunt profi scarbosi. Am vazut si la alte limbi in mare cum este situatia. La noi sunt cei mai ok si mai intelegatori profi. Cand am bulgara vin cu atata drag la facultate ca ma crucesc chiar eu. Avem 3 profesori deosebiti, oricine ar fi mandru si fericit de o asemenea suita. Daca te vei decide pentru asa ceva iti garantez ca nu vei regreta din punctul de vedere al profilor :D

goreagrig said...

salut tuturor! deoarece nu am posibilitatea de a urma facultatea de litere, limba bulgara (scuze daca n-am scris corect) apelez la oricine poate sa ma ajute si in special la dia.
ieri am reusit in sfarsit sa gasesc dictionare online gratuite roman-bulgar bulgar-roman si multe alte limbi la linkul "http://www.dicts.info/uddl.php" pentru toti cei interesanti. au dezavantajele ca sunt in format text si au doar 600-700 cuvinte, dar pentru incepatori este un punct de plecare. cei ce vor imagini cu alfabetul bulgar inclusiv de mana, nu doar de tipar, ma gasiti la adresa goreagrig@gmail.com
pai ce sa va mai spun? cand am ajuns la facultate si mi-am ales specializarea (electronica medicala) am ales-o cu inima cat un purece, indoiala de a reusi sa invat electronica, dar speranta, curiozitatea si vointa mare cat un mamut!
ei, la fel acum la fel, sunt putin... speriat nu este termenul potrivit, dar am aceeasi vointa, speranta si curiozitate cat a unei turme de mamuti!
dia sper ca ma vei ajuta si-ti multumesc mult.
am ales bulgara imediat ce am aflat de complexitatea si unicitatea ei, probabil asta m-a facut curios, si nici o limba nu este urata, precum spunea dia, si, la fel ca si ea la inceputul facultatii, citesc cu viteza de melc :))) DAR imi place sa citesc si sa recunosc cateodata anumite cuvinte pentru ca seamana cu cele din romana: priiatel (prieten), ulitza (nu am inteles de ce tocmai la bulevard ei ii spun asa:)), s.a.m.d. asa reusesc sa mai invat cate un cuvant si cand ascult cate o inregistrare in bulgara si vad cum citesc ei si cat de repede mai mult ma cuprinde curiozitatea si teama si speranta de a reusi!
dia imi pun speranta in tine :)