Saturday, February 28, 2009

Jostein Gaarder - Fata cu Portocale

Am citit acum al doilea roman a lui Jostein Gaarder şi anume „Fata cu Portocale”. Auzeam din toate părţile doar păreri bune. Aşa că am luat cartea şi încă din primele pagini am rămas vrăjită. Este vorba despre un tata ce lasă o scrisoare în timp, un tata ce doreşte să comunice cu fiul său la o vârstă când aceste îl va putea înţelege mai bine!

„Ti-am spus deja că am ceva să-ţi povestesc, dar nu este uşor să găsesc un ton potrivit pentru această scrisoare. Deja am făcut greşeala de a mă adresa micuţu¬lui pe care îl cunosc atât de bine. Dar tu nu mai eşti mic acum când citeşti aceste rânduri. Nu mai eşti puş¬tiul cu plete blonde”
Eroul romanului "Fata cu portocale" este un pusti de 15 ani, care se numeste Georg Olav şi care locuieşte pe strada Humleveien din Oslo. Şi după vreo 12 ani, bunica lui descoperă de ce fiul ei, Ian insistase ca acel cărucior roşu să nu fie vreodată aruncat, deoarece în el se afla scrisoarea. În el se afla cea mai importantă poveste din viaţa micuţului.
“Aşa că există două timpuri în această contabili¬tate a noastră, ori în această ultimă întâlnire dintre noi doi. Este ca şi cum am sta fiecare pe vârful lui de munte învăluit în ceaţă şi am încerca să ne zărim unul pe celălalt. Între noi se află o vale a făgăduinţei pe care tu tocmai ai lisat-o în spate pe drumul vieţii tale, dar eu nu vot mai trăi să văd aceasta. Totuşi, eu trebuie să încerc si mă situez atât în timpul la care scriu în aceste dimineţi când tu eşti la grădiniţă - cât şi in timpul la care tu citeşti, care este doar al tău, atunci când intr-o zi ai să citeşti acestea.”
Micul Georg, are câteva amintiri despre tatăl lui din vremea redactării scrisorii, în timp ce el se juca cu trenuleţul, după ce venea de la grădinită, tatăl său continua incursiunea în timp.
“Ţi-am spus că scriu o scrisoare către cel mai bun prieten al meu
Probabil ţi s-a părut ciudat că aveam o voce atât de tristă când am spus că scriu o scrisoare către cel mai bun prieten al meu.
- Este pentru mama? m-ai întrebat
Am dat din cap că nu.
Mama este iubita mea, am apus. Este cu totul altceva.
Atunci cine sunt eu? m-ai întrebat.
M-ai făcut să cad într-o capcană. Te-am luat însă în braţe acolo, în faţa calculatorului, te-am strâns la piept şi ţi-am spus că tu erai cel mai bun prieten al meu.”
Este un roman mic şi plin de învătături. În primul rând.. că de multe ori copii nu ştiu aventurile trăite de unul din părinţi, că ei pot avea o viaţă plină şi atât de faină! Este o poveste de dragoste, emoţionantă, ciudată oarecum şi totuşi care te captivează atât de tare, ca la final aproape că reuşeşte să stoarcă o lacrimă până şi celor mai insensibili. Pentru a afla cine este fata cu portocale şi de ce este ea atât de importantă în această poveste pe care tatăl a ţinut să o spună… aflaţi doar din carte. Şi e interesant de văzut cum deşi avem destule indicii cât să ne dăm seama de anumite lucruri, uneori nu reuşim să facem asta decât împreună cu autorul.
“De fapt, nu am nimic împotriva machiajului şi a ruju¬lui de buze. Totuşi, să nu uităm că ne aflăm pe o planetă în spaţiul cosmic. Este înnebunitor să te gândeşti la asta. îţi pierzi minţile când te gândeşti la spaţiul cosmic. Totuşi, unele fete nu sunt în stare să vadă Universul din cauza ma¬chiajului de la ochi. Poate şi unii băieţi nu sunt în stare să arunce o privire deasupra orizontului din cauza fotbalului. Este oricum o bucată bună de mers de la mica oglindă de machiaj până la oglinda unui telescop! Cred că aceasta se poate numi „o schimbare în felul de a vedea lucrurile". Sau poate o experienţă revelatoare, când „îţi pică fisa”. Nu este niciodată prea târziu să ai o astfel de experienţă. Sunt mulţi care trăiesc toată viaţa fără să-şi dea seama că plutesc în spaţiu. Aici jos oamenii au prea multă treabă şi nu se pot gândi la altceva decât la viaţa de zi cu zi. ”

3 comments:

Marian said...

Mie mi-a placut foarte tare partea in care vorbea despre 'noi'...
keep it real, that's the deal ;)

Dia Ungureanu said...

E o carte care vad ca a reusit sa cucereasca multe inimi de pe la noi dupa ce a fost publicata. Este un scriitor tare bun.

Giorgiana said...

O gasesc in format pdf. sau doc. ?
am cautat, da' inca nu am gasit-o. :(
vreau sa citesc cartea asta cat mai repede. :-D
Multumesc anticipat!