Monday, February 16, 2009

Tag despre carti

Un tag tare drăguţ, venit din Timişoara, via Tomata (Ps. Mulţam!)

Care este cea mai bună carte citită de tine?

În mod sigur este vorba de „Magicianul” de John Fowles, carte citită acum în urmă cu vreo 4 ani şi care m-a schimbat într-un oarecare fel. Cred că se apropie momentul când o voi reciti deaorece unele întâmplări devin puţin cam blurry.

Ai făcut cadou cărţi?
Mereu mi-a plăcut să dăruiesc cărţi celor care le doreau. O carte este aproape mereu apreciată, chiar daca uneori nu este pe moment.. devine în schimb în timp.

Care este viitorul literaturii?
Momentan… devine scumpă literatura, viitorul incert. Cultura din pacate devine cam scumpă pentru români şi dacă editurile nu se vor oprii din această creştere a preţurilor nu prevăd un viitor strălucit.

În ce limbi ai citit cărţi?
În română şi în engleză doar.

Ce cărţi “celebre” nu ţi-au plăcut?
Cărţile pe care erai obligat să le devorezi în liceu gen „Mara” sau „Moromeţii”. Nu m-au atras niciodată. Moromeţii e una din cărţile „esec” deoarece nu am reuşit niciodată să o termin.

Ce ţară a produs cea mai bună literatură?
Nu ştiu dacă pot alege doar una. Ar fi mult prea dificil.. dar văd că am citit mulţi autori britanici şi francezi în ultima perioadă.

Iei notiţe din cărţile pe care le citeşti?
Nu mereu, dar încerc să strang măcar câteva citate deosebite din fiecare carte.Ele sunt cea mai bună metodă de a convinge pe cineva că aceea carte merită sau nu merită atenţia.

Cam câte cărţi ai citit până acum?
Peste 300, deşi nu stiu exact numarul lor. Dar cam în jurul acelei cifre.

Cu ce carti ai dormit in brate de plictiseala?
Hmm… cândva prin a 8-a am încercat să citesc “Calea Victoriei” m-a plictisit teribil şi acum cred că e tot aruncată prin biblioteca bunicii din Buzău.

Ce înseamnă cărţile pentru tine?
Cunoaştere, relaxare, o nouă lume unde eu sunt regizorul şi personajul principal.

Care este cea mai scumpă carte pe care ai cumparat-o?
Nu ştiu.

Care este cel mai tare final la o carte citita?
Cel din Magicianul. Cei care au citit cartea vor înţelege şi de ce. E total neaşteptat.. nu te-ai fi gândit chiar atât de departe.

Care este cea mai influentă carte citită de tine?
Aş enumera mai multe, în primul rand obsesia mea “Magicianul” şi apoi alte cărţi cu mare trecere au fost seriile Harry Potter, Eragon şi Cronicile din Wardstone.

Care scriitor te-a influenţat cel mai mult ?
Cărtarescu, Fowles, Peter Mayle.

Cat de repede citesti o carte?
Depinde, de carte, de subiect şi de timp liber. De la câteva ore.. la câteva zile sau săptămâni.

Poate literatura sa schimbe lumea?
În mod sigur poate! A facut-o şi o va mai face şi în viitor (sper!).

2 comments:

Tomata cu scufita said...

Io nu mai stiu cum se termina Magicianul. :( Nu-mi mai aduc aminte mare lucru din carte, si-mi pare rau. Nu cred ca o sa o recitesc, desi mi-a placut si mie destul de mult. Poate o sa caut niste recenzii pe net, sa-mi reimprospatez memoria. :D

Dia Ungureanu said...

Daca nu gasesti nimic satisfacator online, am sa incerc eu sa ti-l povestesc cat de cat :D. Oricum.. este o carte care impresioneaza! Si tare ma bucur sa stiu ca sunt destui oameni care au apreciat-o!