Wednesday, April 15, 2009

Mircea Cartarescu la facultate


În urmă cu puţin timp, lectorul meu de bulgară, bun prieten cu Mircea Cărtărescu ne-a fericit cu o scurta întâlnire cu el. Eu am fost fascinată de el ca om mereu. L-am văzut doar ca pe acel scriitor, ce se află departe de lumea noastră şi totuşi.. este atât de aproape şi ne înţelege atât de bine încât stai si te întrebi care este vârsta lui reală. Eu am fost fan, dar acum sunt iremediabil fascinată de opera lui, pe care o devorez mereu cu plăcere. Are o voce atât de plăcută.. încât ai putea să stai să-l asculţi ore în şir. Cât despre soţia lui, poeta Ioana Nicolaie, se vede de ce Cărtărescu a putut să scrie, având drept ambient şi sprijin moral un asemenea om.

Timp de o ora sau mai mult, timpul s-a oprit in loc pentru mine, intalnirea a avut loc în sala de consiliu a facultăţii, ca apoi după ce întrebările majore s-au epuizat să ne mutam în micuţul nostru cabinet, unde am putut să-l interogăm liniştiţi şi să îi furăm câteva autografe.

O chestie ce o aflasem cu puâin timp în urmă referitor la prima mea carte citită de el, Gemenii, era semnificaţia numelor celor 2, Andrei + Gina = Androgin. Adică fix ceea ce se va întâmpla, pentru că sunt momente în care nu ai idee cine este cine, al cui este ideea, al cui e vina, al cui este jocul.

Cărtărescu nu poate fi descris.. de aceea, prefer să vă spun să vă strecuraţi la cursurile lui de la Litere. Omul în sine este sclipitor. Cele 2 ore de curs sigur vi se vor părea doar o gură de aer proaspăt.

3 comments:

Anonymous said...

Asa, doar ca o mentiune in treacat: majoritatea operei lui Cartarescu a fost scrisa in timpul primei casatorii, nu a celei cu Ioana Nicolaie.

Dia Ungureanu said...

Nu stiam lucrul acesta, promit sa ma informez si sa corectez.

Anonymous said...

Hmm,ce mi-ar fi placut sa-i adresez o intrebare ,iar el sa-mi raspunda liric.Plurivers,Poeme in garantie - lucrari deosebite.Il admir foarte mult pe omul acesta genial.