Thursday, July 09, 2009

Ministerul Educatiei isi bate joc de bursele studentilor

Oare Ministerul Educatiei al cui este? Scriu aceasta deoarece am constatat si pe pielea mea, de tanara studenta ca Ministerul pe care cu onor il conduce doamna Andronescu nu pare a fi al tinerilor care isi doresc sa invete.

In urma cu cateva luni, la final de martie, cativa studenti ai sectiei de bulgara ai Universitatii Bucuresti, am aplicat pentru cursurile de vara din Bulgaria, cursuri care se tineau in orasele Sofia si Veliko Tarnovo. Actele au fost depuse la sediul Oficiului de Burse pentru Studii in Strainatate, apartinand de Ministerul Educatiei. Ei s-au ocupat de asa zisele formalitati. Am fost acceptata.

La inceputul lunii iunie, primesc pe mail, invitatia pentru cursurile de vara din Veliko Tarnovo. Confirm primirea acesteia, celor din Bulgaria. La inceputul lunii iulie am primit un mail de la Universitatea din Veliko Tarnovo, cum ca statul roman a refuzat sa plateasca bursele studentilor bulgari ce doreau sa vina la cursurile de vara, asa ca si ei, prin reciprocitate, nu ne mai pot oferi aceste locuri doar contra cost.

Am sunat la Oficiul de Burse unde, desigur ca nimeni nu stia nimic. A fost nevoie sa le trimit eu mailul prin care am fost anuntata de sistarea derularii burselor . Pe seara sun iar.. si tot nimic, eschivandu-se ca asteapta o confirmare oficiala.

Si colac peste pupaza, aflu ca Directia de Relatii Internationale (Afiliata Ministerului Educatiei) este responsabila de studentii straini ce vin in Romania. Pentru ca ministerul condus de doamna Andronescu a refuzat bursele studentilor straini, acest fapt determinand reactia corespunzatoare din partea corespondentilor din Bulgaria.

Am intrat pe site-ul Ministerului Educatiei si aici se lafaie mare in limba engleza urmatorul anunt:
“Due to financial constraints, no scholarships will be granted for International Summer Courses on the Romanian Language and Culture in 2009”.
Scurt. E criza doar, nu-i asa? La nici cateva ore dupa ce am notificat situatia Ministerului Educatiei, am primit urmatorul raspuns:
Stimata doamna,
Regretam situatia creata prin refuzul autoritatilor bulgare de a va accepta la cursurile de vara organizate la Veliko Tarnovo, in ciuda unui pre-accept initial si ne pare rau ca este invocat faptul ca, autoritatile romane au suparat oficialitatile bulgare. Situatia este cu totul alta, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a incercat sa gaseasca resursele financiare necesare organizarii, in Romania, a cursurilor de vara de limba, cultura si civilizatie romaneasca.
Din pacate, in ciuda tuturor eforturilor depuse de la inceputul anului nu a fost posibila alocarea de la bugetul de stat a sumelor necesare acoperirii burselor pentru cursurile de vara. In acest context, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a anuntat toate misiunile diplomatice despre aceasta situatie, explicand clar care au fost motivele. In nici un caz nu a fost o situatie particulara aplicata cetatenilor bulgari.
Pentru perfectionarea studiului limbii bulgare va recomandam sa contactati departamentul de relatii internationale al universitatii dumneavoastra si sa verificati daca nu puteti obtine o bursa in cadrul programului CEEPUS, program care sustine colaborarea intre institutii de invatamant superior din Europa Centrala si de Est si in care sunt implicate si universitati din Bulgaria.
Luminita Matei
In concluzie, statul roman nu este interesat de educatia propriilor studenti si arunca vina peste Dunare.

16 comments:

Robintel said...

Dacă şi mie mi-au tăiat bursa la masterat, că vezi Doamne, mă ghiftuiam... =))

Evident, vina nu e a lor, a Ministerului. Niciodată nu e vina lor.

Dia Ungureanu said...

Vina nu este a nimanui. Banii au disparut si bulgarii sunt de vina, nu ei care au refuzat plata burselor, si care au permis ca studentii bulgari sa ajunga pana in Romania, de unde au fost intorsi.

Catri said...

OMG!
"ne pare rau ca este invocat faptul ca, autoritatile romane au suparat oficialitatile bulgare" ?!!?!? ce exprimare de femeie de serviciu!...
Normal ca a fost vb de ciolan!
Stii ce merita? sa ne apucam de un ONG care sa aduca studenti straini in Ro si sa ii ajute pe Ro sa plece in strainatate, fara nici un ajutor de la stat. Eu vreau sa fac asta cand oi fi mare si oi avea propriul meu hotel/pensiune/hostel/cort deschis publicului - dar ca si programe de practica...

Dia Ungureanu said...

Ar merita multe! Nici nu stii cat regret ca nu este o institutie separata, care sa nu fie legata de MEC, si care sa se ocupe de aceste schimburi de studenti. Un ONG ar fi interesant!

E pacat doar ca noi trebuie sa suferim din cauza incompetentei lor si a incapacitatii de a folosi ceva fonduri si pentru educatie.

Spadez said...

Pot sa spun ca MEC e de cacat nu ? Pot ? :D

Dia Ungureanu said...

Da, au gasit sursa de unde pot taia. Noi eram cei care duceam tara la vale, ai naibii sa fim noi cu studiile noastre in strainatate!

Tomata cu scufita said...

Ecatrina asta, sau cum o cheama, e una dintre cele mai inapte persoane pentru a conduce ceva. Orice, daramite un minister. Nu imi pot inchipui de unde ii vin ideile, dar toate deciziile pe care le ia sunt candidate la titlul de "culmea prostiei". Nimic, dar absolut nimic din ce a facut nu a fost in folosul elevilor, studentilor sau invatamantului din Romania.

Catri said...

*Tomata cu scufita if I may...
Ecaterina Andronescu, la fel ca orice alt demnitar, ia decizii cu portofelul.

Dia Ungureanu said...

@Tomata - Da, ea parca este anti educatie si tineri. Este pusa acolo ca sa ne arate ca totusi era mai bine cu nenea ala care nu stia stelutele de pe steag :) Asta e din pacate.. Acestia sunt oamenii lui Boc.

Claudia Ungureanu-Maier said...

Din pacate, aceste probleme sunt fara importanta pentru ai nostri guvernanti. Acestia sunt interesati doar de proprgia bunastare, nu de gradul de cultura al studentilor, de asimilarea de noi cunostinte... Acestea sunt chestiuni care nu prezinta nicio importanta daca nu ajuta in campania electorala. Din pacate, educatia nu are niciun rol nici acum...

Anonymous said...

Pacat. Ai avut cel mai bun punctaj dintre toti cei admisi.
Vai de noi - si de tara in care traim.

Anonymous said...

Mai Dia,
Chiar e criza economica profunda. Mai citeste si tu din cand in cand un ziar sau uita-e la un buletin de stiri la TV. Sunt pentru un invatamant gratuit, pentru toata lumea. Dar cand e criza, e criza. Singurul lucru bun pe care il poti face acum e sa inveti si sa si muncesti ceva. Vin vremuri grele.Numai sa-ti platim tie bursa de vara ne lipsea.

Dia Ungureanu said...

Cand este vorba de altceva, se mai gasesc bani, pentru educatie nu. Ei bine.. ma bucur ca bursa mea te saracea pe tine. Sper sa ai ocazia sa dai se oameni prost instruiti si atunci sa te gandesti ce rau este sa nu ai parte de o educatie completa. Pentru noi la limbi straine, este important sa fim acolo si sa vorbim doar in aceea limba. Daca este asa greu de inteles imi pare rau. Pentru domniile lor cum de nu este criza cand au masini si birouri? Poate vei avea candva copii, atunci sa vedem daca situatia va mai fi la fel, daca vei mai gandi la fel sau daca te vei bucura ca totusi ei au o sansa.

Honterus said...

Dia,

Cât sa fi fost costurile pentru intretinere si cursurile a 10 studenti din Bulgaria - 6000-7000 € cu tot cu drum ? Sa zicem ca de fapt este vorba de 100-150 de studenti din strainatate si costurile totale se ridica la 70.000 - 100.000 €. Este mult ? Revine cam la 10 centi de platitor de impozit in tara Ridzipei.

Apoi sa vezi lacrimi de crocodil ca dispare "Romanitatea Sud-Dunareana" sau ca nu suntem destul cunoscuti "in afara" si avem o imagine data de burtosi cu ghiuluri si cu goldane.

Claudia Ungureanu-Maier said...

@Anonymous
Invata sa scrii mai intai corect in limba romana, si abia dupa aceea exprima-ti public ideile. Din acest motiv e necesara scoala, pentru ca agramatii sa dispara.

Anonymous said...

Buna tuturor,
Tocmai urmeaza sa plecam la cursuri de vara la Sofia si din informatiile noastre beneficiem de cazare si o bursa pt a plati mancarea. Eu sunt eleva si aceste cursuri dureaza 2 saptamani.
A mai participat careva la astefel de cursuri? Multumesc