Friday, August 21, 2009

Putin despre cursurile de vara

Cursurile de vara sunt o adevarata aventura. Nu stiu cat de multi au ocazia asta annual, dar este o experienta de nedescris. Cred ca este la fel in absolut orice tara te-ai duce. In mod sigur se vor strange doar oameni minunati. Eu am fost la cursurile de vara de „Limba si cultura bulgara” in Veliko Tarnovo. Multi cred ca inca se intreaba de ce eram atat de incantat cand am plecat si de ce am venit si mai incantat de acolo. Multi inca nu pot trece peste aceea bariera mentala pe care o au cand aud de Bulgaria. Dar am avut parte de 3 saptamani pline de zambete, pline de aventura si in care am avut ocazia sa cunosc oameni noi, de pe intregul mapamond. Oameni la fel de sariti de pe fix ca mine, incat sa vina pana in Bulgaria sa isi exerseze bulgara.

Cursurile s-au tinut in 2 locatii. Primele 2 saptamani le-am pretrecut in Veliko Tarnovo (Oraselul vechilor Tari ai Primului Imperiu Bulgar) la Hotelul Sveta Gora, undeva putin in afara orasului, aproape de autostrada spre Sofia, dar foarte aproape de campusul universitar si de Universitatea Chiril si Metodiu, unde s-au tinut orele de curs. Am avut aproape tot hotelul pentru noi, acolo aveam dragul nostru lobby bar cu internet wireless si doar 3 prinze in jurul carora ne invarteam in fiecare seara in care bateria laptopului se gandea sa ne abandoneze. A doua parte a fost pe maulul marii, la Burgas, cel mai mare port al Bulgariei si al patrulea oras ca marime din tara, un oras cosmopolit, cu parcuri, liniste si soare,

Traversam parcarea si puteam sa plonjam direct in piscina. Legal puteam face asta doar pana in ora 8 seara in rest.. trebuia sa ne ascundem putin de nenea paznicul care considera baile in piscina dupa 8 seara ceva ilegal [nu ca asta a oprit cativa francezi foarte infierbantati dupa sangria]. Apoi, in imediata vecinatate aveam si restaurantul in aer liber din gradina. Acolo unde ni se servea cina si unde apoi dansam si povesteam sau unde ne ascundeam pe dupa bolovani dupa 12 noaptea cu sticlele de bere luate din oras. Mergeam acolo in fundul „gradinii” si stateam la palavre si radeam printre latraturile unor catei dubiosi pana la 2-3 dimineata.

Grupa mea :)
Apoi.. a urmat plecarea la Burgas pentru o saptamana, unde ne-am petrecut serile prin oras sau pe plaja. Unde zilele fugeam sa vizitam alte statiuni, unde Dimitris si Didem.. se luasera la urlat cu un copil [dupa mecla asiatic] de vreo 3-4 ani.

3 comments:

Honterus said...

Bine ai revenit , Dia.

Veliko Tarnovo e intr-adevar foarte frumos. Merita vizitat , mai ales ca de la Bucuresti nu sunt decat 180-190km.

"Veliko Tarnovo (Oraselul vechilor Tari ai Primului Imperiu Bulgar)" - ma tem ca este vorba de cel de-al doilea Tarat Bulgar, cel care se considera ca a inceput la 1185 cu rascoala Asanestilor (Petru, Ioan Asan si Ionita Kaloian)impotriva bizantinilor. Pe Asanesti multi istorici Romani ii considera vlahi si unii numesc acest stat Imperiul Romano-Bulgar sau Vlaho-Bulgar. Bulgarii sunt ofensati de astfel de denumiri. Ei nu accepta ca Asanestii ar fi putut fi altceva decat bulgari. Interesant este ca si Ivan Stratimir , ultimul Tar din Vidin, adica ultimul suveran bulgar inainte de cucerirea turceasca avea sange "valah" . El a fost fiul Teodorei de Valahia si nepotul lui Basarab I.

Tarevet este intr-adevar impresionant, iar privelistea pitoreasca.

Capitala Primului Tarat Bulgar a fost la Pliska, apoi Preslav (ambele in NE Bulgariei) iar in timpul marelui Tar Simeon - Ohrid in Macedonia.

Apropos, Dia - en tant que conaisseur - ce parere ai , macedoneana este limba de sine statatoare sau dialect al limbii bulgare ?

Bogdan said...

Regula: nu pleci nicaieri fara prelungitor ;).

Jade Graham said...

unde s-au tinut orele de curs. Am avut aproape tot hotelul pentru noi, cursuri de turism