Gradina Palatului Schonbrunn Viena Wien Austria

După cum spuneam şi în articolele trecute, Palatul Schonbrunn este un loc magic. Aceste poze se doresc a fi o mărturie a acelei oaze. Dacă ajungeţi prin Viena, trebuie să dedicaţi măcar jumătate de zi acestui loc, deşi dacă beneficiaţi de toate atracţiile, o zi o să pară prea scurtă.
Conform principiilor de design ale Grădinilor Baroce, ele fiind o expresie a statutului social al conducătorului, din această cauză erau in raport cu arhitectura palatului, fiind o extensie a interiorului magnific.
Axul central al palatului formează fermitatea grădinii a cărei simetrie a fost determinată de axe ortogonale şi diagonale. În spatele faţadei grădinii palatului se află straturi de flori care ocupă cel mai mare spaţiu cu paturi strict simetrice.
Ca mulţi dintre predecesorii ei, gradina barocă de la Schönbrunn a fost construită ca o demonstraţie a puterii şi ambiţiei de a eclipsa Versaille-ul.
Maria Tereza a preluat controlul Imperiului Roman sfânt la vârsta de 23 de ani, in 1740, aparent prea tânără şi mult prea frumoasă pentru responsabilităţile ei. Ca şi Ducesa Austriei, Regina Ungariei şi Regina Boemiei, a condus un Imperiu şubred împreună cu soţul ei francez.
Palatul şi grădina de la Schönbrunn au fost construite în timpul şi după o serie de războaie dezastruoase impotriva lui Frederick al Prusiei. Construcţia palatului a început în 1744, iar a parcului în 1753.
Culorile sunt cunoscute ca Galben Vienez sau Galben de Maria Teresa. Grijile Imperiului şi creşterea a 16 copii, inclusiv Marie Antoinette a Franţei, au lăsat-o pe Împărăteasă corpolentă, încăpăţânată şi sfidătoare.
Soţul acesteia care a înfiinţat Grădina Zoologică şi Botanică a murit în 1765. Grădina Zoologică (Tiergarten) datează din 1752 şi este descrisă ca fiind cea mai veche din lume, deşi nu a fost prima. Aceasta are un aspect baroc şi o atmosferă plăcută.

O Ruină Romană distinsă a fost construită în 1778, un monument pentru recuperarea după dezastru. Reprezintă Cartagina după ce a fost înfrântă de Roma. Parcul a fost deschis publicului în 1779. Multe ilustraţii arătând grădina de la Gloriette, fără farmec, deşi grădina arată, mult mai bine de la balconul palatului.
Datorită răspândirii încete a modei, se explică apariţia unei grădini baroce atât de tarziu din punct de vedere cronologic: Împărăteasa a folosit acest stil pentru a demonstra abilitatea ei de a deţine controlul. Mai târziu Schönbrunn a devenit cartierul general al lui Napoleon. În 1918 ultimul Împărat Habsburg a abdicat la Schönbrunn.
Plimbându-te prin grădină poti vedea şi reflecta asupra motivului datorită căruia Imperiul a devenit o ruină. A fost mândrie, neglijenţa sau vârsta?
Winston Churchill a comparat Viena fără imperiul său cu un elefant închis în curtea din spate. Acest spaţiu a fost deschis publicului de către Joseph II la sfârşitul secolului al 18-lea.
Dragă Rosekate, acele poze macro cu floricele sunt pentru tine!
Pentru a vedea toate articolele despre Viena, click AICI.

Comments

Anonymous said…
Ah!! Sa lesin cand am vazut dedicatia! :D Oh, see, that's why I love you so much!!!!! :D
Foarte faina si gradina si castelul! Zau ca incep sa imi doresc o alta vizita la Viena! Si macro-urile! Uai! Aplauzele mele!
arata super bine acuma blogul cu noul design..FELICITARI!
dyanna said…
Intr-adevar,e foarte frumos.
@Aripi - Multam fain!

@Rose - :) Ma bucur tare mult! Stiam ca de acele poze te vei bucura si pe bune ca ma bucur ca iti place a mea Viena.

@Adrian - Esti primul care zice ceva de schimbare. A durat ceva dar pana la urma cineva s-a indurat si de mine :D

Dyanna - Multam mult! Ma bucur ca iti place desi meritul este in mare al zonei!