Ce sa faci in Chisinau.. [part 3]

In Chisinau am descoperit cel mai genial vin posibil. Cricova. Inca din prima seara in Chisinau am fost socati.. eram intr-un restaurant si vinul costa pana in 10 Ron (cel mai scump)! Ceea ce ni s-a parut putin bizar.. dar am zis ca la banii astia merita sa incercam.. ce avem de piedut? ;)) si cand ne-a adus vinul.. am zis ca "we are in HEAVEN!" nu ne venea sa credem cat este de bun.. si de ieftin.. socant de ieftin!
Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., renumit pentru labirinturile sale subterane unice si, in special, pentru vinurile sale excelente, a fost fondat in 1952. Sunt relativ noi cramele si uite cum reusesc sa bata multe alte vinuri cu renume si vechime!
In Antichitate, dar si la debutul secolului informational, Beciurile Cricova ar putea pe drept predinde de a fi inscrise in rindul celor mai fascinante minuni ale lumii. Fiind amplasate sub intregul orasel Cricova, ele reprezinta un adevarat oras subteran. Prospecte, strazi, stradele...Doar denumirile pe care le poarta sunt putin obisnuite: Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote, Sauvignon… Fiecarei strazi ii corespunde, astfel, numele vinului care se pastreaza in nisele adiacente.

Aparute in urma activitatii extractive istorice din aceste locuri, Beciurile Cricova sunt, de fapt, foste mine de piatra de constructie. O mare parte din cladiri din Cricova, Chisinau, Balti si alte orase ale Republicii au fost construite anume din calcarul extras aici. In unele brate ale galeriilor excavatiile sunt inca in plina functiune, astfel incit acest imens oras subteran continua sa creasca!

Daca ajungeti in Moldova trebuie neaparat sa cumparati o sticla! In mod sigur nu veti regreta.. si daca nu sunteti amatori, tot merita luata una pentru a fi daruita. Cricova.. si crimele sale.. chiar reprezinta o atractie turistica.

Comments

alibus said…
Daca imi permiti o recomandare. Sunt de incercat vinurile celor de la Purcari (evantual Rosu de Purcari) ;)
Normal ca iti permit! Mai ales ca tu cunosti vinurile mult mai bine. Si din fericire.. intre timp le descoperisem si eu pe astea (Purcari) dar nu am modificat articolul care e mai vechi. :D
Bogdan said…
Draga Dia,

Ai reusit sa vezi cramele Cricova? Daca da, cum? Incerc sa gasesc niste info despre vizita.
Nu, din pacate atunci am stat doar 2 zile în Chişinău. Şi nici că am mai ajuns apoi prin Moldova. Deşi îmi doresc să fac asta curând. Mai ales că sigur sunt mai multe de povestit faţă de ce văzusem eu atunci. S-au mai schimbat multe lucruri.
Bogdan said…
Merg peste o saptamana. Nu stiu daca voi putea merge si in Cricova. Te anunt de schimbaari. Am vazut ultima data Chisinaul acum 2 ani.
Ai mai ajuns pe acolo Bogdane? Sper ca vei reveni cu detalii :D