Orasul Targoviste Bulgaria
Majoritatea românilor când aud denumire de "Târgovişte" se gândesc automat la oraşul nostru fără să ştie că la vreo 170 de kilometri de Bucureşti (via Ruse) se află încă un Târgovişte, doar că în Bulgaria.
Târgoviște este capitala provinciei Târgoviște, fiind situată la sud de poalele munților Preslav, desfășurându-se pe ambele maluri ale râului Vrana. De la Razgrad până aici, adică vreo 30 de kilometri, te poţi bucura de peisaje ca cel de mai sus.
Imediat ce am ajuns în oraş am reuşit să găsim un magazin de pantofi. Pliiin de pantofi. Şi normal că unele personaje au dorit să inspecteze.
Fiind pentru prima oară menționat în 1573 în registrele de taxe ale otomanilor, orașul era deja un centru administrativ în 1658. În secolele XVIII și XIX a devenit o celebră piață de animale și meșteșuguri, numită Eski Cuma (traducere: bazar vechi).
Dezvoltarea industrială a început abia după cel de-al doilea război mondial, când au fost deschise fabrici de baterii de mașină și mașini pentru industria alimentară, apoi dezvoltându-se industria textilă și de mobilier. Tot aici, în Târgoviște, se află și una dintre cele mai mari producții de vin din Bulgaria. (neapărat să încercaţi vinul alb de Târgovişte!) De asemenea, în Târgoviște se află una dintre cele mai mari fabrici de sticlă din Europa.
În timpul Renașterii, Târgoviște a rămas o zona fierbinte pentru afacerile cu meșteșuguri. Așezarea a primit numele de Târgoviște abia în 1934, iar apoi, două decenii mai târziu, devine capitala provinciei cu același nume.
O promenadă. Este un oraş absolut încântător vara, în special datorită mirosului de tei care pluteşte din abundenţă pe străzi. E un mic oraş, cu puţine magazine, dar este un loc superb pentru a-ţi petrece după amiaza de duminică.
Muzeul de istorie din Târgoviște oferă spre vizualizare peste 25,000 de artefacte care povestesc și demonstrează istoria locului. Această întreagă colecție este găzduită în 3 clădiri.
Zona este perfectă pentru vânătorii care au în jur de 300 de hectare de pământ plin de vietăți pe care le pot urmări prin pădurile dese.
Varoș este centrul vechi al orașului. Aici găsiți multe biserici și clădiri vechi împrăștiate prin zonă. E o zonă ce nu trebuie ratată datorită arhitecturii impresionante.
Dacă este un loc în Bulgaria pitorească pe care nu trebuie să-l ratați, atunci sigur Târgoviște este acela fiind un oraș aflat la răscrucea dintre vechea cultura și drumurile comerciale pe care circulau negustorii.
Aici s-au găsit elemente aparținând Neoliticului (Mileniile VII-VI înainte de Hr.)situate în nordul munților Balcani. Au fost identificate culturi precum Polianița și Ovcharovo. Despre cultura Polianița chiar au fost găsite dovezi ce arată o dezvoltare urbană încă de la finalul Neoliticului.
Una din multele terase frumoase din centrul oraşului. Preţurile sunt excelente. Cât despre cei pasionaţi de aur şi argint, pot găsi aici diverse sortimente, aduse chiar din Turcia.
Fiind un oraş cu destul de mulţi turci, se pot găsi destule obiecte turceşti sau importate din Turcia. E ciudat totuşi să mergi pe stradă în Bulgaria şi să auzi peste tot în jurul tău o majoritate covârşitoare de oameni vorbind în limba turcă.
Îmi place mult că este un oraş aerisit. Asta îmi place în majoritatea oraşelelor din Bulgaria. Că beneficiază de o stradă pietonală şi că sunt foarte aerisite, în general având o mare piaţă sau un parc chiar în centrul oraşului.
Din păcate este posibil ca prima impresie despre oraş să nu fie una foarte pozitivă. La periferie pare un oraş trist, dar cu cât avansezi înspre centru cu atât peisajul şi sentimentul se schimbă.
Şi aici era plin de terase ce se pregăteau pentru următorul meci. Plasmele erau puse la înaintare pentru a atrage microbiştii doritori de bere.
În timp ce părinţii savurează liniştiţi o cafea, cei mici pot să se bucure de cele câteva locuri de joacă unde să îşi consume energia.
Intrând în restaurantul decorat în stilul celebrelor desene cu Fred şi Barney. Totul era foarte frumos făcut şi cu gust. Păcat că nu aveau pe nimeni în costum de Fred sau Dino.
Comments