Ce sa faci in Chisinau.. [part 4]

Din pacate inca a ramas un oras comunist pana ina maduva oaselor. Cand am vazut cladirea asta am zis ca nu e adevarat... aveam impresia ca ma aflu in vechiul URSS, ca timpul a fost dat inapoi. Nu stiu, poate mi se pare... dar pe cuvantul meu ca de fiecare data cand vad poza am senzatia ca e un screen shot dintr-un vechi film rusesc. Majoritatea cladirilor sunt inca cele din vechiul URSS, doar putin renovate, sau schimbate pe ici pe colo. Dar nu e mare diferenta, e atat de usor sa iti dai seama doar din cateva poze despre ce oras e vorba. Mai au inca mult.. de recuperat saracii. Nu suntem nici noi usa de biserica, dar parca ne-am mai descotorosit de comunism, cu exceptia catorva nostalgici care inca il doresc pe nenea Ceasca.
Ca un vechi oras comunist, mentalitatea nu prea s-a schimbat. Serviciul lor gen SRI se pare ca incearca sa le spele creierele. Dupa cum se poate vedea.. lumea citeste presa GRATUIT in strada, direct de pe panouri. Imi imaginez ca tot ce se pune acolo este cu atentie citit inaite pentru a nu exista cumva defaimari la adresa marelui si sfantului prezident Voronin. E ciudat.. sa vezi dupa atatia ani de la prabusirea comunismului.. cum el inca traieste si incearca sa revina. Au fost momente cand imi doream si eu sa vad cum era pe "vremea aia" de care tot vorbeau cei mari si uite cum anul asta in primavara mi s-a indeplinit dorinta. am vaz pe pielea mea ramasite puternice ale comunismului.. si ii multumesc mamei ca m-am nascut abia in 89!
Chisinaul e un oras socant. Trebuie sa fii totusi putin pregatit sa-l vezi. Aveam cu totul alta imagine, dupa cum spuneam.. presa cred ca e si mai legata de maini si de picioare ca la noi.. pentru ca in Romania ajung putine din problemele moldovenilor.

Comments

Unknown said…
Am dat de blogul tau cautand dupa "legatura adevereste mijloacele". Nici acum nu m-am prins ce vor sa spuna, desi as putea sa intreb. De fapt, sunt in Chisinau de zece zile si nu am auzit vreun cuvant pe care sa nu il cunosc, doar ca folosirea lor e fie arhaica (uneori chiar literara), fie cred ca o traducere din rusa. Da, auzi deseori rusa pe strada, desi inscrisurile sunt mai mult in romana. Rusa e lingua franca si daca te adresezi in romana necunoscand peroana vei fi recunoscut... drept strain.

Despre comunisti, e adevarat. Eu lucrez aici pentru o banca pe care a cumparat-o BRD-ul. Chiar si dupa "privatizare" (desi a fost de la bun inceput o banca privata), ierarhia si sistemul de valori este tipic comunist: ierarhie stufoasa, la doi competenti zece care nu fac nimic util (in special sefi), mentalitate de executant. Intr-adevar, prin comparatie romanii s-au schimbat. Ei inca se compara cu rusii.

Mai scrie, imi place.
Multumesc enorm de vizita si ca ai citit! Da.. moldovenii sunt haiosi de nu se poate.. si.. cu prima ocazie cu care mai ajung acolo (si voi ajunge pentru un regim de Cricova ;)) voi mai face articole. Pana atunci... voi scrie despre alte locuri vizitate.

Si eu am patit pe acolo destule.. una dintre cele mai hioasechestii a fost cand am incercat sa cumparam un desfactor de sticle dintr-un supermarchet si nimeni nu pricepea ce vrem.. si a durat vreo 20 de minute pana cand cineva s-a prins ca vrem un DESTUPATOR :)) Sunt pur si simplu criminali

Sper sa revii cu placere pe blog! O zi faina