Rusenski Lom Русенски Лом

Mai jos veţi avea o filmare facută weekendul acesta in Parcul Natural Rusenski Lom. Deşi este o filmare puţin mai lungă, încercaţi să aveţi răbdare.. nu veţi regreta! Mai ales dacă vă doriţi să petreceţi o zi frumoasă în natură, într-un cadru cât mai sălbatic, ce aduce puţin cu celebra Mateora din Grecia. Un Parc ce te va lăsa cu gura căscată.. mai ales că se află la doar 90 de kilometri de Bucureşti..


Râul Rusenski Lom (în bulgară: Русенски Лом) este un râu în nord-estul Bulgariei, ultimul mare afluent al Dunarii. Este format din râurile Beli Lom şi Cherni Lom, primul izvorând de undeva de lânga Razgrad, al doilea din sud-estul oraşului Popovo.

Locul de unde izvorăşte Beli Lomul este la 360 de metri deasupra nivelului mării, fiind numit punctul de unde începe oficial “Rusenski Lom”. Cele 2 râuri se unesc la nord de Ivanovo. Rusenski Lom are gura de vărsare în Dunăre, în oraşul Ruse, de unde vine şi numele.

Parcul Natural Rusenski Lom este unul din cele 10 parcuri naturale ale Bulgariei. Este situat pe valea de tip canion formată de râul Rusenski Lom. Parcul este considerat zonă protejată din anul 1970 şi are un teritoriu de aproximativ 3408 hectare. Parcul este recunoscut ca un monument estetic, din cauza teraselor din roci, a peşterilor, scobiturilor şi a monumentelor de mare importanţă. Parcul satisface dorinţele oamenilor de recreere şi le ofera o posibilitate de a explora.

Viaţa sălbatică în Valea Lomului este extrem de diversificată. E bogată în specii rare, având elemente caracteristice zonei Mediteranei, climei şi faunei pe cale de dispariţie care a migrat şi este prezentă aici. În urma verificarilor şi indexărilor s-au descoperit în jur de 225 de specii, jumătate dintre ele fiind protejate.

70 sunt doar speciile de mamifere ce se găsesc în vale, in total in Bulgaria fiind doar 100. Grupul lor e diversificat de felul în care locuiesc şi trăiesc. Unele sunt mai mult sau mai puţin conectate cu apa. Dar majoritatea, în special insectivorele şi rozătoarele, au o viaţă subpământeană sau semi-subpământeană, alte vietaţi precum liliecii au o viaţă nocturnă trăind în peşteri. Dar „prietenii omului” soarecii de casa şi ambele tipuri de şobolani sunt cei care se muta uneori temporar în case şi clădiri pe timp rece.

Procentul mare de animale protejate se datorează diverselor condiţii oferite de parc. Parcul Rusenski Lom este o adevarată oază pentru toţi locuitorii.

Parcul este situat la doar 25 de kilometri de orasul Ruse in Valea pitorească Lomovete. Remarcabile sunt pădurile naturale din Bataklia, împrejurimile Bakadjika unde este raiul păsărilor, colosul din Mamula, şi foarte multe peşteri ce erau locuite de oameni în preistoric.

Oraşul Medival CHERVEN
Primele urme ale omului în Valea lui Lomovete datează încă din epoca de piatră. Tracii erau cei care locuiseră atunci aici. Rămaşiţele fortăreţelor romane dovedesc şi trecerea romanilor prin aceste locuri în primul secol. Mai târziu, bulgarii şi-au construit propriile aşezări şi fortăreţe aici (secolele 13-14), oraşul medieval Cherven devenind unul dintre cele mai importante centre militare, economice, culturale şi religioase ale celui de-al doilea regat Bulgar. Oraşul medieval include rămăşiţe ale unei fortăreţe, unei biserici şi a unui castel, precum şi cel mai bine prezervat turn medieval din Bulgaria. De asemenea poate fi văzut şi un izvor fortificat subteran folosit ca sursă de apă pe timp de război.

Comments