Terneuzen (Olanda)

Terneuzen, este cel mai mare oraş din provincia Zeeland a Olandei, un oraş cu o populaţie de 24,150 de locuitori. Oraşul este situat in partea de sud a estuarului Westerschelde. Atestat încă din 1235, Terneuzen a fost un port strategic plasat in drumul spre Gent (sau Ghent). Canalul Gent-Terneuzen este şi în zilele de azi de mare importanţă. Aici este al 3-lea cel mai mare port din Olanda după Rotterdam şi Amsterdam.
Tradiţia spune că Terneuzen a fost cândva casa legendarului "Flying Dutchman"(Olandezului Zburător), Van der Decken, un căpitan ce l-a blestemat pe Dumnezeu şi care a fost condamnat să navigheze mările pentru totdeauna, aşa cum este descris totul in cartea "Nava Fantomă"(The Phantom Ship) scrisă de Frederick Marryat şi în opera lui Richard Wagner.
Centrul de vizitatori "Portaal van Vlaanderen" oferă o oportunitate unică de a arunca un ochi în lumea marinei, pe canalul dintre Terneuzen şi Ghent. Alături de un ghid, veţi face diverse descoperiri timp de 3 ore atât pe pământ cât şi pe apă. În acest tur veţi ajunge şi în turnul de supraveghere de 40 de metri înălţime de unde puteţi beneficia de o superbă panoramă.
Legenda Olandezului Zburător --> Capitanul Vanderdecken a părăsit oraşul Terneuzen, în lunea Paştelui împotriva dorinţelor soţiei sale şi a ridicat pânzele înspre Indonezia. Ajungând la Capul Bunei Speranţe, a fost prins de nişte furtuni extrem de violente ce au durat 9 săptămâni. Atunci echipajul lui l-a rugat să se întoarcă în portul Table şi să aştepte o vreme mai bună. Dar el a refuzat categoric şi şi-a aruncat unul din oameni peste bord in excesul de furie. În timpul în care facea asta el a urlat: "Dumnezeule sau Diavolule, tot o să trec de Capul Horn chiar dacă trebuie să navighez până la Ziua Judecatii!". De atunci nava lui navighează ca o navă-fantomă pe toate oceanele planetei împotriva vântului, căpitanul stând la cârma şi aducând ghinion tuturor navelor intâlnite în cale.

Comments

ai fost in olanda fara mine cumva??? :-w
am fost asta vara ma.. cand am fost in belgia.. am tras cateva zile o fuga si prin Olanda.. dar fara Amsterdam. Ala e de vizitat doar cu tine asa cum era promisiunea! :D
ma speriasem :)) ce sa fac? sunt si eu un bebe (hai, ca inca nu m-am nascut, mai am o ora ;;) :"> )