Cetatea Cherven din Parcul Rusenski Lom, Bulgaria

Fortăreaţa Cherven a fost un centru militar, administrativ, economic şi cultural al celui de al doilea Stat Bulgar in sec 12-14. Ruinele fortăreţei sunt localizate lângă satul cu acelaşi nume, situat la 30-35 km sud de oraşul Ruse, in nord-estul Bulgariei.
Oraşul a fost construit pe ruinele unei fortăreţe bizantine datând din sec. 6, întreaga suprafaţă fiind nelocuită de la sosirea tracilor. Cherven a fost menţionat pentru prima oară in sec. 11 în scrieri vechi bulgare (slavone) apocrife. Importaţa fortăreţei a crescut după anul 1235, pe măsura ce aceasta a devenit “reşedinţa” bisericii ortodoxe bulgare.

A fost capturată şi afectată de raidurile din 1242 “Horzii de Aur” ale mongolilor şi cucerită de trupele bizantine în perioada domniei Ţarului Ivailo (1278-1280). În cea de a doua jumătate a sec. 14, suprafaţa de apărare a cetăţii depăşea 1 km pătrat şi a cunoscut o dezvoltare urbană puternică, încluzând un oraş intern bine fortificat pe un teren stâncos, situat pe unul din braţele râului Cherni Lom, precum şi un oras extern, situat la picioarele rocii, în vecinatatea dealurilor.

Oraşul avea un sistem complex de fortificaţii. Cherven s-a dezvoltat ca oraş industrial in sec. 14, printre ocupaţiile locuitorilor numărându-se extracţia fierului, prelucrarea acestuia, facerea de obiecte preţioase şi bijuterii, construcţiile, artele. Oraşul era o joncţiune importantă de drumuri între Dunăre şi interiorul tării, ceea ce a făcut din oraş un centru – cheie al comerţului.

Cherven a fost cucerit de otomani in 1388, iniţial a pierdut funcţiile administrative, apoi a scăzut ca importanţă.

Satul modern Cherven, situat în apropierea ruinelor oraşului medieval avea, in septembrie 2005, 302 locuitori. Un sătuc mic şi care arată destul de bine.. De sus de pe cetate, arată chiar ca locul de vis unde să traieşti.. nu poţi să nu-i invidiezi pe locuitori pentru superba privelişte cu care se trezesc în fiecare dimineaţă.
Ruinele de la Cherven sunt un site arheologic de mare importanţă pentru cultura bulgară a evului mediu. Primele excavări au început in perioada 1910-1911 sub conducerea profesorului Vasil Zlatarski, cercetările constante efectuate asupra sitului începând in 1961.
Activitatea arheologică este condusă în prezent de Dr. Stoyan Yordanov de la Muzeul Regional de Istorie din Ruse. Dr. Yordanov are o experienţă de peste 30 ani în ceea ce priveşte lucrările arheologice de la Cherven şi conduce în fiecare vară excavările ce se efectuează în oraşul vechi. Astfel, au fost dezgropate: palatul feudal, zidurile de fortificaţie de 3m, 2 pasaje subterane pentru rezerve de apa, 13 biserici, clădiri administrative şi rezidenţiale, ateliere şi străzi.
Site-ul a devenit rezervaţie arheologica din 1965 şi e o atractie turistica populara. Chiar in ziua vizitei noastre, la 5 minute după ce ajunsesem noi.. parcarea s-a populat instant.. apărând din senin cel putin vreo 5-6 maşini.. toţi pornind veseli înspre ruine.. în frunte cu ghidul ce le povestea istoria, din păcate doar in limba bulgară.

Comments

Poveştile mele said…
Mulţumesc pentru... pont!
Chiar azi am fost acolo!
Ioana
coca said…
This comment has been removed by the author.