Stara Zagora Mineral Bani (Стара Загора)

Staţiunea este linistită, în genul staţiunilor balneoclimaterice de la noi, Govora, ori Călimanesti. Diferenţa constă în aceea că e situată într-o pădure, departe de orasul Stara Zagora, aflat la 13 km. Chiar şi în camera hotelului, ciripitul păsărilor era fundalul sonor, hotelurile fiind construite astfel încât să aibă de jur-împrejur fiecare oaza lui de verdeaţă.

Este destinaţia favorită a locuitorilor de la oraş, care, mai ales in weekend vin la terasele sau restaurantele hotelurilor din staţiune să serveasca masa cu prietenii, să se relaxeze şi să se simta bine. Nu e de mirare că e o atractie pentru turişti, deoarece liniştea de aici e profunda, tulburată doar de zgomotul vântului, ce bate printre copaci, de ciripitul păsărilor, iar mirosul de “verde”, de aer de munte este perfect pentru a putea face un sfârşit de săptămână să devină perfect.

Din păcate, staţiunea nu a scăpat de urmele lăsate de anii comunismului, nu au fost făcute investiţii decât în hotelurile nou construite. Centrul a rămas ca şi acum 50 ani, cu cladiri vechi si darapanate, cu un magazin “general” şi o cârciumioară alături… Nu prea ai ce servi la terasă, aşa că magazinul e binevenit pentru o bere rece sau o pâine.

Stara Zagora se afla în inima Bulgariei, la "piciorul" masivului montan Stredna Gora. Staţiunea nu este foarte cunoscută, dar oraşul Stara Zagora, este al 5-lea ca mărime din ţară.. În aceea zonă deşi climatul este oficial cel temperat continental, se simt influenţe puternice sudmeditareaneene.
Oraşul.. deşi în plină dezvoltare.. are totuşi farmecul lui aparte cu clădirile vechi.. şi cu bătrăneii ce stau liniştiţi pe băncuţe privind în zare. Ca orice staţiune.. este destul de multă populaţie mai în vârstă.. dar în plimbarea mea prin staţiune.. abia dacă ţi-au făcut remarcată prezenţa.
Pentru cei pasionaţi de plimbări.. şi cei care indrăgesc culoarea verde crud.. ce o au pomii si.. întreaga natura în perioada asta, Stara Zagora Mineral Bani este o adevărată oaza.. de unde nu îţi mai vine să pleci.. sau cel puţin nu aşa repede.
Nu prea te poţi plictisi.. decât dacă nu eşti amator de natura.. dar în rest diversele poteci şi potecuţe te vor ţine ocupat şi în formă.. cel puţin vreo 2 zile.
Vechea baie comunală este o clădire construită probabil odată cu vechile pavilioane din spate, care acum sunt în paragină. Baia e încă funcţională, deşi, sincer, nu ne-a “îmbiat” cu nimic. Este păcat ca în spatele acesteia sunt ruinele vechilor terme romane, peste care a crescut iedera şi iarba. Am intrat pe o portiţă, aflată în laterala băii spre zona de captare a apei termale şi am văzut ruinele, le-am putut fotografia şi admira.

Comments