Silistra Силистра

Silistra este un oraş port la Dunăre, în nord-estul Bulgariei. Este centrul administrativ al Regiunii Silistra şi unul din cele mai importante oraşe din regiunea istorică Dobrogea şi din Cadrilater. A aparţinut Ţării Româneşti în timpul lui Mircea cel Bătrân, probabil şi a lui Vlad Ţepeş pentru scurtă vreme; a revenit României după al doilea război balcanic, în 1913, până în 1940, când a fost cedată Bulgariei.
Parculeţ foarte aproape de centru, o mică gură de aer proaspăt.. şi de linişte la capatul parcului.. aflându-se Dunărea.. cam maronie.. dar este oricum o privelişte superbă.
Oraşel mic, foarte îngrijit.. se trece cu Bacul.. pe la Ostrov, tariful de masină fiind de 25 de lei pe sens. E un oraşel micuţ.. şi deşi are încă un aspect de oraş comunist neîngrijit.. tot îi poţi găsi partea faină.
Parcurile sunt curate, strazile la fel, oamenii nu ascultă muzică la mobil.. e linişte.. e mic şi civilizat.. plus că au chiar la intrarea in parc o tonetă de îngheţată genială.. merită încercată.
Uimitor a fost pentru mine să văd cum primează verdeaţa. Blocul asta mi-a atras cel mai mult atenţia, fiind undeva bine ascuns.. dar nu ştiu, are ceva ce pur si simplu te facea să îţi doreşti şi tu un balcon acoperit de verdeaţă care să îţi ţină umbră în zilele toride de vară.
Romanii au construit aici in 29 dupa Chr, o fortăreaţă, pe locul unei alte construcţii celtice, păstrându-i numele Durostorum (sau Dorostorum). A devenit unul din centrele importante ale provinciei Moesia, devenind oraş în timpul lui Marcus Aurelius.
In epoca Primei domnii bulgare, Silistra urmeaza ca importanta dupa capitalele Plisca si Preslav. De la inceputul sec. Al 9-lea ea este centru important spiritual si administrativ. Astazi urmele din trecutul antic sunt exponate in centrul insusi al orasului in rezarvatia “Durostorum- Drastar- Silistra”. Mormantul antic tarziu din epoca Romana ofera o calatorie neobisnuita in trecutul unic. Oamenii din Silistra sunt mandri de multimea din cladiri centrale in stil secesion, datand de la inceputul sec. al 20-lea restaurate si exponate de la guvernul municipal in ramurile ale proiectului “Frumoasa Bulgaria”.
O veche moschee turcească, chiar lângă centru.. doar a fost una din zonele populate de turci. Silistra a fost un oraş care s-a tot "plimbat" între România şi Bulgaria.. în final rămânând la Bulgaria după 1940.
Cadrilaterul reprezintă partea de sud a Dobrogei marginita de Dunăre respectiv râurile Beli Lom şi Kamchiya si Marea Neagra Numele înseamnă „patrulater” şi provine de la cele patru cetăţi turceşti care alcătuiau un sistem defensiv în nord-estul Bulgariei: Silistra, Ruse, Shumen şi Varna.
Acoperişul galeriei de artă din Silistra

Comments