Castelul Reginei Maria din Balcic Bulgaria

Acesta era biletul de 5 leva, de intrare în Castelul Reginei Maria. Acesta se achiziţionează doar împreună cu cel de 5 leva de la Gradina Botanică. Sunt ca pic şi poc :D.
Imediat la intrarea în castel, veţi găsi această hartă a întregului domeniu. Nu strică să aruncaţi o privire în fugă pe ea.. deoarece altfel, neştiind tot ce se poate vizita puteţi rata ceva şi ar fi păcat.
Intrarea "oficială" în complex, de pe uscat.. se face prin această Gheretă a Santinelei, care pe vremuri avea deasupra porţii un felinar cu becuri în formă de lumânări de ceară şi lumina drumul celor întarziaţi.
În adânciturile din zidurile de piatră stateau permanent gărzile castelului. De la etajul 2 se pot observa toate cele 4 direcţii în acelaşi timp, catre vila Izbânda, drumul spre castel, catre mare şi drumul către grădina Divină.
Încă de la intrarea suntem întâmpinaţi de o oază de linişte şi verdeaţă care uneori mai era întreruptă de câte o voce..
Podul este puţin ascuns.. dar coborând pe el puteţi beneficia de nişte imagini superbe ale grădinii de roci. De asemenea o să vedeţi râul care susură spargând liniştea şi pe care îl veţi mai întâlni mai încolo în plimbare sub o altă formă.
O mică băncuţă pentru a vă putea relaxa în timp ce priviţi grădina de roci şi partea bună este ca fiind ascunsă la umbra zidului, puteţi liniştiti să staţi acolo mai ales într-o zi caniculară.
Acest set de scări vă va duce către "Grădina Prinţesei"
Iar de această dată.. mergând tot înainte şi nu pe scările către grădină, o să găsiţi acest al 2-lea set de scări care vă va urca deasupra celorlalte construcţii, oferindu-vă în primul rând o superbă panoramă asupra castelului, asupra Balcicului şi asupra plajei private.
După admirarea panoramei.. o să observaţi şi Vila Nicolae care este mereu gata să primească noi oaspeţi dornici să retrăiască o bucăţică din trecut.
Imediat în faţa vilei veţi găsi un alt set de scări care vă vor coborî spre plaja. În acest timp o să vedeţi în partea dreaptă castelul unde stătea de obicei Regina.
Şi tot coborând.. în faţă se va întinde panorama oraşului Balcic şi o parte din portul acestuia.
Ca într-un final să ajungeţi aproape la nivelul mării şi să puteţi admira plaja privata din interior. Aici deja vă îmbată mirosul mării şi sunetul valurilor care se sparg de piloni.
Înaintând.. dăm la un moment dat de nişte struguri încă verzi.. ca apoi la capăt să ne întâmpine Vila Moara.
Vila Moara situată în apropierea cascadei era loc de odihnă pentru oaspeţii Reginei.
Vila Moara
Mergând înspre Capelă vă pueţi bucura de această splendidă panoramă a castelului şi puţin din Balcic.
La capătul panoramei de mai sus.. aleea se termină cu acest "Templu al apeiŢ. O construcţie cu arcade pictate pe interior, în cărămiziu şi albastru puternic, susţinute de coloane imense şi având în interior bazine în care altă dată se afla apă.
Trecând de templu.. şi mergând drept în faţă vom ajunge la Capela Stella Maris care păstrează în peretele de piatră unica inscripţie în limba română păastrată pe întreg domeniul.
O cruce creştină situată în stânga capelei.
Întorcându-ne către Vila Moara.. de data asta pe nivelul de jos.. descoperim această poartă prin care intrăm în "Curtea Englezească". Încă de pe vremea copilariei Regina era atrasă de superbele flori Ciuboţica-cucului care le-a adus cu ea la Balcic şi le-a pus în grădina numită de ea "colţului prinţului Tomislav" după unul din nepoţii ei sârbi.
În mijlocul grădinei se află o oglindă cruciformă de apă, cu formă tipică a crucii bizantine. Acest simbol se folosea în perioada antică cu dirverse întelesuri, simbolizând zeul Soarelui, al ploii sau cele 4 elemente din care fusese făcută lumea.
Grădina e împrejmuită de un canal de apă care se varsă în bazin. Grădina este împrejmuită dinspre mare şi din partea canalului de apă cu ziduri de piatră. Acolo unde se unesc este o statuie a Fecioarei Maria cu Pruncul.
Una din cele mai spectaculoase lucruri din interiorul castelului este această cascadă cu o înalţime de 9 metri, care oferă o panoramă care îţi taie răsuflarea.
Te trezeşti pe pod.. uitandu-te cu drag la cascadă şi parcă îţi vine greu să părăseşti această imagine. Mai ales când briza mării te mângâie uşor pe ceafă parcă invitandu-te să te aşezi.
Înainte de a ieşi.. suntem întâmpinaţi de această mare de flori roşii situate fix deasupra cascadei.. iar în fruntea lor pe piedestal tronează Mircea cel Bătrân.
Am ieşit din castel după vreo 3 ore foarte fericiţi, relaxaţi şi am promis că vom reveni curând!

Comments

Marius Alflori said…
Foarte reuşite poze...O sa arunc şi eu o privire la anu...
Anonymous said…
Se vede ca ati stat putin in gradina castelului reginei Maria nu aticomentat nimic de Labirint care incepe in spatele vilei cu minaret cand ajungi sus dai de gradina cu pomi plangatori rearanjatain 2004 apoi prin tune3lul de verdeata format din crengile pomilor nu ai spus nimic de gradina cu cactusi ,nucred ca ai fost la mica bisericuta si apoi la izvorul din partea din spate a curtii cred ca t-ai grabit eu am stat de dimineata pina spre seara cand am iesit sa mananc frumos este sa mergi pe fiecare alee chiar daca duc fiecare in acelas loc, Eu am fost de 2 ori pina acum in luni diferite si gradina arata altfel de fiecare data alte flori alte culori,nu am fost toamna cand incep sa cada frunzele...
Anonymous said…
Am gersit vad ca ai fost la capela am recunoscut crucea cu litere chirilice
Anonymous said…
Vezi ca Mircea cel Batran a trait cu ceva secole inaintea Reginei Maria. Ala de pe piedestal nu-i acelasi Mircea :) De altfel scrie in ghidul primit la intrare despre ce Mircea e vorba.
Anonymous said…
As dori sa merg in aceasta toamna in Bulgaria si sa vizitez Castelul si gradinile Reginei Maria din Balcic, precum si catedrala din Varna.
Dat fiind faptul ca n-am mai fost niciodata, orice informatie este binevenitia.
Drept urmare, aveti idee, in prezent, care mai este tariful de intrare (se plateste numai in leva sau se poate si in euro, lei, etc.), programul de vizitare, timpul necesar de vizitare, precum si taxele vamale (Vama Veche) pentru aceste obiective.
Va multumesc.
Anonymous said…
Hei... vara asta merg impreuna cu familia in concediu la nisipurile de aur si cand ne intoarcem am vrea sa vedem cateva obiective. Ne gandeam ca ar fi frumos sa vizitam castelul Reginei Maria, dar fiind prima data cand mergem nu avem prea multe informatii... daca aveti idee, cam la cati km de constanta sau de nisipurile de aur este?
astept raspuns...mersi..