Philippi (Φίλιπποι - Philippoi) Grecia

Philippi a fost un oraş în Macedonia de est, în nordul Greciei antice, fondat de Philip al doilea în anul 356 înainte de Hristos şi abandonat în secolul 14 după cucerirea otomană.
Obiectivul din cauza căruia a fost fondat oraşul a fost pentru a putea avea controlul asupra minelor de aur din zonă şi a avea o garnizoană strategic amplasată pe drumul dintre Amphipolis şi Neapolis (Kavala).
Un amfiteatru mare era şi aici ca în multe alte situri greceşti. Remarcabilă fiind şi aici acustica de care dă dovada un amfiteatru construit în urma cu mii de ani în urmă.
Philip al 2-lea a intarit orasul cu importante fortificatii, care au blocat partial pasajul dintre mlastina si muntele Orbelos si a trimis colonistii sa-l ocupe. Philipi si-a pastrat autonomia in interiorul regatului lui Macedon, avand propriile institutii politice.
Aici a avut loc lupta dintre urmasii lui Iulius Cezar, Marcus Antonio si Octavian care s-au confruntat cu asasinii lui Cezar, Brutus si Cassius in "Batalia de la Philipi" pe campia din vestul orasului in Octombrie, anul 42 inainte de Hristos.
In anul 49-50 inainte de Hristos, orasul a fost vizitat de apostolul Paul care a fost ghidat acolo de o viziune, fiind acompaniat de Silas, Timothy si Luca si a predicat pentru prima data pe sol European, acolo la vreun kilometru fiind botezatoria unde a fost botezata Lydia, primul crestin din Europa.
Exorcizarea unui demon dintr-o fata care era sclava a creat o mare rumoare in oras, care a dus catre incarcerarea lui Paul si Silas si umilirea in public. Un cutremur a dus la eliberarea lor din inchisoare. Cand paznicul inchisorii a vazut asta, tocmai se pregatea se se sinucida fiind convins ca va avea de suferit cand se va afla, dar a fost oprit de catre Paul care l-a facut sa vada ca defapt toti prizonierii erau inca acolo. Din cauza acestei intamplari, paznicul a devenit unul din primii crestini din Europa.
Prima biserica atestata din oras este o mica cladire care a fost probabil o mica casa de rugaciuni. "Basilica lui Paul" identificata printr-un mozaic inscriptionat in pamant, dateaza din jurul anului 343.
model grecesc de coloana
o vedere de sus, de pe amfiteatru a ruinelor
vedere coloana din Basilica lui Paul
Mozaicul care s-a păstrat într-o stare excepţională de mii de ani.
Şi asta doar pentru că grecilor le pasă de istoria lor şi o conservă în orice fel se poate, în catul acesta acoperind mozaicul şi mormântul ce se afla în mijlocul mozaicului.

Pentru a vedea toate articolele despre THASSOS click AICI.

Comments