Biserica Densus - Hunedoara

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş este una din cele mai veche biserici din România în care serviciul liturgic se desfăşoară neîntrerupt până în prezent. Edificiul a fost ridicat în secolul al XIII-lea în stil romanic, pe ruinele unei construcţii din antichitate (sec. IV). De plan patrat (cca 6 x 6 m), naosul este strapuns de un turn in jurul caruia se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o absidă semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul intregii constructii este din placi de piatra. Incaperi anexe au fost adaugate pe latura sudica in sec. XIV-XV.
Construite din pietre fasonate romane aduse din ruinele din apropiere, biserica are o infatisare ciudata care nu ascunde insa amprentele stilistice ale romanicului tarziu. Valoroasele fragmente de pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maeştri, în frunte cu Ştefan, unul din primii zugravi români cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epoca din Ţara Românească. Lăcaşul a fost folosit ca biserică de către românii care au îmbrăţişat calvinismul, iar după unirea românilor transilvăneni cu Biserica Romei a devenit biserică greco-catolică. În 1948, odată cu interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, lăcaşul a fost trecut de autorităţile comuniste în folosinţa Bisericii Ortodoxe Române.

Pozele sunt de mulţi ani, pe vremea când biserica nu era în totalitate acoperită de schele.

Comments

Pozele sunt superbe! (m-ai speriat, ca nu stiam de ce ai IAR parul scurt...acu mi-a revenit inima la loc :)) )
Ma bucur ca iti plac sisa.. vor mai urma si altele. Ca daca nu am poze noi.. le scanez pe cele antice :D
normal ca-mi plac sisa, cum sa nu-mi placa? *takes notes about the art of photography* LOL
Anonymous said…
Pune de acum copyright pe pozele pe care le faci. Scriiintr-un colt cu un font frumos.
Din păcate am văzut că nimic nu-i opreşte pe cei care fură. Nici un copyright.. şi mai stric şi poza degeaba. Netul e mare.. oricum nu am timp să stau după toţi.. m-am certat cu ei în alţi ani pentru dinastea.. acum renunţ. Nu mai am timp decât de propriul blog. Oricum multam de sfat.
juju said…
Imi pare rau dar nu vad exact unde se gaseste aceasta biserica
Se gaseste in apropiere de Sarmizegetusa Ulpia Traiana
juju said…
merci dia, acuma stiu..
nu am mai fost de vreo 2 ani pe acolo.. sper sa fi dat jos schelele alea care erau absolut inestetice