Bruges - Brugge Venetia Nordului Belgia

Brugge e capitala si cel mai mare oras din Flandra de Vest, in partea Flamanda a Belgiei. Este situat undeva in partea de Nord-vest a tarii.
Centrul Istoric al orasului este un "World Heritage site" in patrimoniul UNESCO. Orasul este denumit Venetia Nordului, fiind un superb oras cu o retea raspandita de canale.
Our Lady's church desi nu este cea mai importanta la nivel religios, atrage mai multi vizitatori, datorita caracterului medieval afisat si a operelor de arta superbe expuse inauntru. Stilul in care este construita variaza destul de mult, de la Romanesque la gotic si la gotic francez. Cea mai importanta parte a bisericii este in mod sigur turnul care ajunge pana la 122 de metri, fiind a doua cladire ca inaltime dupa Catedrala din Antwerp.
Tot in aceasta(Our Lady's Church) biserica se poate vedea "Madonna" Lui Michelangelo in aripa dreapta a ei. O superba sculptura in marmura, care fusese facuta initial pentru catedrala din Sienna dar doi comercianti din Brugges au adus-o aici in anul 1506. Iar la cor, se afla splendidele morminte ale Mariei de Burgundia si a tatalui ei Charles de Burgundia.
Se mai vad foarte putin urme ale activitatii umane din era Pre-romana a galilor. Primele fortificatii au fost construite de Julius Caesar dupa cucerirea de la Menapii in primul secol Inainte de HR, pentru a proteja coasta de pirati.
Bruges a primit denumirea de "Oras" la 27 iulie 1128 si cu aceasta ocazie a construit noi ziduri si canale. O furtuna in 1134 a restabilit accesul catre Marea Nordului prin canalul natural ZWIN (aflat la granita dintre Belgia si Olanda).
Portul Zeebrugge a fost construit in anul 1907 si a fost folosit de nemti pentru barcile lor in timpul Primului Razboi Mondial. Portul a fost marit si modernizat in anuu 70 si 80 devenind unul dintre cele mai importante si moderne din Europa.
Capela Sfantului Sange este defapt o capela dubla ce poate fi vazuta in piata Burg. A fost construita in secolul 12 si promovata la rangul de Basilica in 1923. Aici se spune ca ar fi o fiola din sangele lui Isus, aflata la etajul 1. Fatada originala a fost construita in stil gotic-tarziu si renascentist in secolul 16.
Un film bun, pentru a vedea cat de cat frumusetea orasului Bruges este "In Bruge" Cu Colin Farell. Din pacate filmul este in opinia mea slab, si prezinta acest superb orasel ca cel mai plictisitor oras de pe Pamant.. dar merita vazut macar pe fast-foward si pe mute pentru superbele cadre cu centrul istoric al orasului.
Am avut superba ocazie sa vad oraselul live primavara si vara iar in film iarna. Si m-am convins ca este un loc superb si romantic in orice anotimp. Un loc mai original decat simpla Venetie.. un orasel de care te vei indragosti iremediabil inca de la primul pas.
O plimbare prin oras.. te va face mereu sa regreti doar ca nu ai destul timp la dispozitie ca sa-l admiri in toata splendoarea. Eu in ambele dati.. tot nu am apucat sa fac un tur cu barca, dar din ce am auzit se merita si va recomand sa nu ratati ocazia.
Statui foarte faine veti putea admira la tot pasul
Una din cele mai frumoase cladiri din bruges poate fi vazuta aici, primaria din perioada gotica din 1376. A fost una din primele primarii monumentale din Tarile de Jos. Pe fatada se pot observa 6 ferestre gotice, ca si armele locuilorilor din acele timpuri.
Iar canalele uneori.. parca va invita la o baie.. sau pur si simplu sa stati pe un bolovan privind apusul.
Daca aveti timp.. bicicleta este cea mai buna solutie de a vedea ABSOLUT tot orasul intr.un timp cat mai scurt si intr-un mod cat mai util.
Bruges este un oras cu 2 piete centrale. Cea mai mare este "The market" centrul comercial in inima vechiului oras medieval. Cea de a 2-a piata este "Burg". Aici este inima administratiei din oras. Aici a construit Contele Baldwin I un castel fortificat pentru a proteja zona de Normanzi si Vikingi. Castelul a disparut de mult la fel ca si principalul centru reliogios biserica "Sf. Danatius" care era in partea opusa a primariei.
Piata "Burg" este o adevarata expozitie de diverse stiluri arhitecturale ale Europei. Langa Primaria gotica este "Vechiul Registru civil" construit in stil renascentist. Din 1883 este folosita ca "Peace Court". Pe partea stanga, alta cladire in alt stil, forma "Curte de Justitie" in stil neo-clasic, care acum este centrul de informatii turistice al orasului.
Oraselul Brugges este o adevarata comoara.. ascunsa undeva in Nordul Belgiei ce nu trebuie ratata. Este unul din acele locuri pe care trebuie neaparat sa le vezi intr-o viata.
Pentru a vedea o altă recenzie asupra oraşului, vă invit pe blogul de călătorie al mamei mele, Claudia Ungureanu - Maier - Calatori prin lume.

Comments

Anonymous said…
Wow, ce splendoare. Acum am doua obiective pentru cand voi ajunge in Belgia. Inca nu stiu cand va fi asta. E superb orasul, nici n-am stiut.
Pozele nici nu se compara cu splendoarea orasului.. este pur si simplu o adevarata oaza de cultura si romantism. Un oras din care nu vei mai dori sa pleci. E perfect de vizitat mai ales vara cand la noi este o canicula insuportabila ;))

Si.. stai sa termin seria cu Belgia ca sigur vei mai dori sa vezi si alte orase :D In curand sper sa termin de redactat si Anverul care este numarul 1 pe lista mea din BE. Un oras incredibil.