Rezervatia Naturala Trovanti - Costesti – Valcea

by - November 01, 2008

Trovanţi sau concreţiuni mai sunt cunoscuţi şi sub numele de "pietre care cresc". Sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri şi unor stratificaţii de gresii bogate în carbonat de calciu.
Locaţia este o carieră de nisip care se află pe partea stângă a şoselei ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, înainte de intrarea in satul Costeşti. Într-un spaţiu de 100 mp se află mai mulţi trovanţi, de diferite forme, grei de câteva tone, aşa cum au ieşit din malul abrupt al carierei la exploatarea nisipului.
O alta bizarerie a locului este aceea ca, in urma unei ploi de pilda, nisipul ud incepe sa prezinte cam in 30-40 de minute mici elemente in formare, asemanatoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gandul la o "inmultire" si "crestere". Ele au doua forme de baza: sferica si elipsoidala. Ea se poate complica atunci cand se unesc intr-un singur punct, obtinandu-se aspectul cifrei opt. Cele mai frumoase pietre gasite in zona sunt formate din mai multe elemente sferice.
Din păcate nefiind păzit sau îngrădit oamenii fură din trovanţi pentru propriile curţi sau pentru a le vinde. Suntem încă în România şi nu ştim să profităm de minunăţiile ţării.

You May Also Like

8 Comments