Viena sau Budapesta de Craciun si Revelion

Care sunt unele dintre cele mai faine si atractive destinatii de Craciun si Revelion? Bine.. nu ma refer la cele exotice ci la cele mai interesante de pe continentul European.. Budapesta, Viena si Praga. :) Eu am sa va vorbesc doar despre Viena si Budapesta, facand o oarecare paralela intre ele.. pentru ca desi sunt orase incomparabile ca valoare.. ca sarbatoare... sunt cam diferite. E mai bine sa stiti unde veti avea parte de cea mai faina distractie si atmosfera de Craciun.

O să încep cu Viena. Care este un oraş extraordinar de vizitat în orice sezon.. dar nu de Crăciun şi Revelion! De Crăciun am fost eu acum căţiva ani.. şi deşi am fost atât de plăcut surprinsă de oraş, de seriozitatea tipic austriacă deoarece nu ar fi luat ziarele din pungi fără să plătească.. de minunatul castel de la Schönbrunn şi de grădinile lui cu urme fade de zăpadă şi cu lebede pe un mic lac... Am avut parte şi de un superb concert de Crăciun la Hofburg, am fost surprinsă să văd pentru prima dată o berărie adevărată şi să savurez bere nemţească şi ciocolată caldă când mercurul scădea vertiginos.
Am ratat doar Praterul atunci.. dar chiar şi aşa Viena este un oraş magnific, încărcat cu o atmosferă optimistă, plin de istorie (uimitor de bine conservată). Dar.. ca pregătire de sărbători m-a dezamăgit. Şi nu mă refer la lumininiţe.. pentru că astea erau frumoase şi de bun gust (nici nu se putea altfel). Mă refer la stilul vienezilor de a petrece Crăciunul.. lăsând oraşul pustiu! În ajunul Crăciunului vei avea ocazia să vezi doar turişti şi eventual câte un vienez rătăcit pregătit să evadeze şi el. Problema este că se închid TOATE magazinele.. inclusiv supermarketurile inca de la pranz in ziua de Craciun. Aşa că neştiind acest amănunt, poţi risca să rămăi să sărbătoreşti Crăciunul cu bere şi suc de la un automat din hotel, asa cum am "petrecut" noi. Şi cel mai ciudat este să admiri superbele străzi ce în urmă cu o zi musteau de lume.. şi de veselie.. ca apoi fix pe 24 decembrie să ai impresia că te aflii într-un film horror, totul fiind gol, pustiu şi doar câte o pungă pierdută probabil de vreun turist neglijent.. zburând prin văzduh prin faţa ta. Deja seara pe 24.. prin centru, mai ales în piaţa de Crăciun din faţa Primăriei, mai găsei doar străini. Veselia încă dăinuia.. dar nu era cea de acolo, ci a celor ce vizitau. Şi unele berării le mai găseai închise.. cât despre marile lanţuri de mall-uri.. oho! Era un vis dacă mai doreai să cumperi ceva zilele alea! Şi marea problemă era că tâmpenia asta dura până pe 27-28. A fost oarecum urât.. să te aflii în Viena.. şi să nu poţi face shopping de Crăciun. Şi din ce am auzit astă vară de la un ghid, nici de Revelion nu este cine ştie ce.. masa începând pe la 8.. şi toată petrecerea terminându-se imediat dupa 12 noaptea. Plus că atmosfera nu este aceea cu care ne-am obişnuit şi ar putea fi puţin dezamăgitor. Dar trecând peste acest lucru.. în celalte perioade Viena este un „MUST SEE!”

Budapesta (numită şi „Perla Dunării” după cum citează Wikipedia) în schimb este la polul total opus de Viena! Şi mai spun odată, nu fac comparaţie între istoria oraşului şi cultura cu care vine în spate. Şi Budapesta a fost un oraş ce m-a fascinat. Mai ales prin feeria de lunimi cu care m-a intampinat in serile din perioada Crăciunului. Cea mai spectaculoasă imagine pe care încă o am întipărită pe retină.. este cea de sus, de la cetate când puteam admira aproximativ jumătate de Budapesta.. în special podurile şi mai ales Podul cu Lanţuri, o adevărata capodoperă arhitecturală! Deşi nu s-au lăsat mai prejos nici Piaţa Eroilor, Parlamentul sau Basilica Sfantul Stefan. Budapesta este un oras perfect pentru o plimbare pe sub luminiţe. Lumea merge agale, parca ar fi mereu in vacanta. Luminile orasului sunt din ce în ce mai spectaculoase în fiecare an, dar o atracţie cu totul deosebită şi de neuitat este plimbarea pe Dunăre cu vaporaşul. Eu am avut bafta (sau poate nenorocul.. încă nu am aflat cum este ziua) să văd Budapesta, „din apă” pe timp de noapte.. în preajma Crăciunului. Deşi au trecut ceva ani de atunci.. imaginea încă o pot revedea şi mai ales lumina ce-mi invada vederea din toate părţile. Comparativ cu oraşul „rival” Viena, Budapesta este un oraş extrem de vesel, oamenii merg pe stradă zâmbind şi râzând, iar în noaptea de Crăciun rămâi absolut uimit de cât de fain este în Piaţa de Crăciun, sau cum librăriile au program NON-STOP pentru că FIX atunci se fac cele mai mari vânzări (nu ca la noi.. când pe 24, dacă din greşeală vrei o carte.. rişti să găseşti totul închis pe seară). Cred că cel mai şocant a fost să văd cum la 12 noaptea oraşul se repopulează masiv, pe stradă încep să se audă de peste tot colinde, clopotele bat fericite şi lumea merge pe stradă strângând pe toţi de mână şi urându-si „Crăciun fericit!”. Să te trezeşti cu o piaţă întreagă de astfel de oameni este mai mult decât o experienta de viata, dar este una pentru care recomand Budapesta de Crăciun! Acolo lumea este vie, totul este deschis.. patinoare (cel de langa Piata Mileniului), mall-uri, gherete şi vinul fiert sau punch-ul este pe măsură şi la un preţ convenabil. Şi până nu uit.. în pieţele de Crăciun pe lângă un cârnaţ, o friptură şi un vin fiert, în fiecare seară se pot vedea spectacole cu formaţii din ţară de muzică populară şi uşoară şi pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare fiecare dansează când simte că este fericit fără ca asta să fie deranjant pentru cei din jur.

Dar.. oriunde petreceţi zilele astea.. vă urez „Crăciun fericit!” Şi aici aveţi postările mele despre Budapesta, poze şi impresii de anul trecut de Crăciun.

Comments

Anonymous said…
Eu merg la Budapesta de Revelion si abia astept sa vad toate locurile astea de care vorbesti tu aici. :)
Si o sa fac o multime de poze si le pun pe picasa si pe blog. :)
Sper sa iasa bine.
sunt convinsa ca vei veni super fericita dupa o experienta atat de faina! :D Eu sper ca totul sa fie la fel de fain ca in anul in care am fost eu. Cert este ca a fost ceva ce nu cred ca ai putea gasi in Romania (inca). Oricum primul lucru.. urca sus la cetate si fa o poza special pt mine ;)) eu ador locul ala.. nu as mai fi plecat de acolo nici dupa 2-3 ore de holbat in zare.
Anonymous said…
Hm... chiar fericita n-as crede ca o sa fiu. Poate multumita, poate impresionata, dar fericirea e atat de abstracta pentru mine in ultimul timp incat i-am uitat gustul. :)
Tare m-as bucura sa il poti redescoperi pe acolo. De cele mai multe ori am observat cum un om necunoscut ma poate impresiona si face sa zambesc mai repede decat cei apropiati. Cand anume plecati spre Budapesta? Si cate zile stati? :X
Anonymous said…
As alege Budapesta. Imi place mai mult decat Viena chiar daca, ca roman risti sa fii tratat mai urat in Ungaria.
Si eu as inclina uneori tot spre Budapesta, mai ales ca Viena am apucat sa o vad pe indelete.
Unknown said…
eu acum sunt la viena(25,12,2013,in jur de ora 2 dim)...si tin sa precizez ca magazinele s-au inchis de la ora 14.abia am gasit un restaurant sa mananc,ptr ca majoritatea sunt inchise iar cele deschise sunt full.azi dupa ce o sa ma trezesc, cred ca o sa innebunesc ca am inteles ca totul este inchis.si abia joi plec spre casa.