Gent Belgia Flandria

Ghent (in engleza), Gent (in olandeza) sau Gant (in franceza) este capitala Flandrei de Est din Belgia.
Orasul a fost fondat initial la confluenta raurilor Scheldt si Lys, devenind in perioada medievala unul din cele mai mari si mai bogate orase ale Europei de Nord. Azi este un oras – port, oras turistic si universitar.
Cea mai mare parte din orasul medieval este intacta si astazi si foarte bine pastrata. Centrul orasului este zona pietonala cea mai mare din intreaga Belgie.
Obiectivele turistice cele mai interesante sunt: Catedrala Saint Bavo, belfry-ul, Castelui Gravesteen, castelul contilor (singura fortareata medievala pastrata in Flandra), precum si arhitectura superba a cladirilor aflate de-a lungul portului vechi Graslei.
In secolul 19, cel mai faimos arhitect al orasului, Louis Roelandt a construit aula universitatii, opera si cladirea principala a curtii.
Ghent este un adevart diamant al Flandrei si al Belgiei deopotriva. Intr-un fel unic, orasul a pastrat aerul medieval in lupta cu timpul.
Se pare ca acesta nu a avut nicio putere asupra orasului. Orasul insusi pare inghetat in timp, intr-un timp in care calestile se plimbau in voie prin piata si doamne in rochii lungi cu umbrelute de soare ieseau la promenada… centrul orasului este un muzeu in aer liber al stilului de viata flamand si al succesului comercial pe care l-a avut si il are si in prezent.
Beguinajul, ca si belfry-ul au fost inregistrate in patrimoniul universal din 1998 si 1999.
Cladiri din secolele 15, 17, pe structuri de lemn, case construite pentru populatia de rand in secolul 18, renovate si cu un aer strengaresc se insira de-a lungul pietei centrale. Gent a stabilit astfel noi standarde intre confort, viata de zi-cu-zi si istorie, care se impletesc atat de armonios, incat cu greu poti deosebi barierele dintre ele.
Orasul are un port modern, gratie canalului Ghent-Terneuzen care permite ca vasele sa ajunga la mare. Universitatea (Ughent) continua sa creasca ca si importanta. Prezenta numerosilor tineri studenti a transformat Ghentul intr-un centru cultural istoric important in regiune.
Este de asemenea, orasul cu cele mai multe flori din Belgia. De aici pleaca in intreaga lume begoniile si azaleele cele mai frumoase. La fiecare 5 ani, florarii din oras atrag turistii cu un show floral.
Turistii nu-si pot desprinde privirile de pe aranjamentele florale expuse, care ofera o combinatie de calm si improvizatie.
Daca ajungeti in oras inainte de apus, ramaneti acolo sa admirati fantezia de lumini si spoturi luminoase, creata de designerul Roland Jeol, implementat cu ajutorul locuitorilor, pentru care orasul a castigat in 2004 un premiu. Ghidul Michelin I-a acordat orasului pentru iluminarea fantastica cu mii de lampi trei stele.
In Gent se ajunge relativ usor de oriunde, fiind trenuri directe de peste tot din Belgia. Mai ales din Antwerpen si Bruxelles de unde sunt trenuri la cel putin 20 de minute diferenta unul de altul.
Şi dacă vreţi să simţiţi că vizitaţi oraşul din scaunul de la birou, vă invit pe aceste 2 linkuri, Graslei (e realizată de undeva de pe podul de mai jos) şi Piaţa Sfântul Bavo. Ambele sunt superb realizate, sunt 2 panorame perfecte de 360 de grade. Enjoy!
Pentru restul panoramelor din Ghent.. vă invit să apăsaţi aici. Nu-i aşa că acum vreţi deja să mergeţi către aeroport?
Pentru multe alte informaţii belgienii au fost destul de drăguţi şi au făcut un site destul de util. Merită să aruncaţi un ochi aici cu prima ocazie. Visit Belgium! Este o experienţă de neuitat!

Comments

Sunshine Sarah said…
Hey! Ai o leapsa de la mine :D Nu trebuie sa o primesti daca nu vrei sau daca nu iti place. >:D<
Anonymous said…
Doamne cat e de frumos orasul asta.

Mi-ai facut o poftaaaaa. Inca sper sa ajung la Bruxelles anul asta. Ooof, daca as avea masina ce bucuroasa as fi. :((((((((((
@ Sarah - il fac imediat! nu ma supar :D

@ Tomata - Este superb! Sunt convinsa ca te vei intoarce de acolo total revigorata. Pentru mine Belgia a fost acum 2 ani, precum Germania pentru tine. O tara splendida, unde am intalnit cativa oameni superbi care mi-au aratat orasele si cu care m-am plimbat, incat in aceea luna nu am avut timp sa ma plictisesc.
Alexandra Radu said…
Si cand ziceai ca mergem in Olanda :-"? Dar in Belgia :-"?
Stai sa terminam cu bine anul asta, si ajungem noi si prin Olanda intr-un Eurotrip! :D
alibus said…
inca o data...foarte frumoase poze ;)
Multumesc! Chiar sper sa revin acolo curand ca sa pot reface unele poze si.. sa pozez cateva stradute care mi-au ramas.