Hulst

Hulst este unul din cele mai bine conservate orase fortificate ale Olandei. 4 porti asigura intrarea in oras. Cea mai frumoasa este cea sudica, “Gentse Poort”- Poarta Gentului.
Primaria a fost construita intre 1528 – 1547. A fost renovata in 1844 si restaurata in 1951. In spatele acesteia se gaseste noua primarie, construita in 1996.
Chiar langa poarta se gaseste un magazin cu opere de arta, iar in stanga acesteia se gasesc treptele din lemn, care conduc catre zidurile orasului. Zidurile orasului au o lungime de 3.5 km si sunt inconjurate de un canal. De sus, de pe zid, privelistea orasului, ca si a imprejurimilor acestuia e spectaculoasa, insa orasul ofera si alte surprize…
pe strada principală pe drumul către fortăreaţă
Basilica Willibrordus cu turnul sau inalt poate fi vazuta de departe. Turnul a fost reconstruit de cateva ori. A fost distrus intr-un incendiu in 1663, reconstruit, daramat si din nou reconstruit dupa 1876.
Aliatii au tras in el in 1944, iar cel actual dateaza din 1950. Biserica a fost fondata in jurul anului 1200, insa actuala structura a fost ridicata intre anii 1460 – 1533. Este o biserica catolica, insa in timpul dominatiei lui Napoleon a fost impartita in doua parti, una catolica si alta protestanta. Aceasta divizare a durat pana in 1929, cand catolicii au preluat de la protestanti partea acestora.
Casele din Grote Markt sunt mici, dragute, in stil flamand, probabil fiindca orasul este apropiat de gramita belgiana. Sunt casute desprinse parca din povestile copilariei, insirate una langa alta, fiecare avand propria personalitate.
Orasul are propria berarie. Diferite sortimente de bere produse aici sunt vandute in fiecare pub si restaurant din Hulst. In timpul weekendurilor se pot degusta in propriul bar al fabricii “De Brasserie”, o cladire superba, restaurata, care insa pastreaza farmecul original al berariilor de odinioara.

In tot orasul sunt sculpturi, puburi, restaurante, strazi, semne amintind de Reynaert the Fox. Reynaert the Fox (Van de Vos Reinaerde) este o poveste medievala cu animale scrisa la sfarsitul secolului 12.
Este una din capodoperele de baza ale literaturii olandeze. Povestea spune despre o vulpe, pe nume Reynaert, care face diverse giumbuslucuri cu valorile si normele din acele timpuri. Povestea se desfasoara in Hulst, de aceea, diversele locuri din oras sunt in legatura cu vulpea.
Statuile de lângă fortăreaţă
Am ajuns in micuţul orăşel Hust, la îndemnul unor olandezi. Nu este un oraş mediatizat. Defapt niciunul din micile orăşele olandeze de la graniţa cu Belgia nu sunt promovate. Dar sunt orăşele superbe.. unde te mai poate întâmpina o bucată de istorie.

Comments

Alexandra Radu said…
Vreau sa ajung si eu aici :D. Desi nu sunt fan bere :-", totusi fortareata :X:X:X...istorie :X:X. Se pare ca nu m-am lecuit inca :-"
Anonymous said…
Cam cum sunt preturile in general pe acolo ?
@ Alexandra - nu cred ca ne vom lecui niciuna de istorie, are totusi ceva magic inca.

@ Mircea Popescu - Daca vei intreba de hoteluri nu am idee, pentru ca eu am avut unde sa stau in timpul vizitelor, dar ca preturi in general, era chiar mai ieftin putin decat in Belgia, si mai ales in farmacii. Prietenii la care stateam au fost uimiti sa observe ca la farmacie preturile in Olanda sunt la jumatate.
Anonymous said…
Ca de obicei, ma minunez la pozele astea frumoase. Mi-ar placea mult sa vad locurile pe care le-ai vazut si tu. Insa pana nu imi iau masina... sau mai corect spus pana nu-si ia taica-miu masina... nu apuc sa vad prea multe. :(
@ Tomata - Belgia si Olanda se pot vizita fara probleme si cu avion pana acolo si pe acolo cu trenul. Pe mine atunci avionul m-a costat 200E dus-intors (low-cost) si trenul.. depinde, poti face abonament sau multe alte chestii. Au destule oferte faine, plus autocare daca trenul e prea scump. Pentru Belgia si Olanda singura problema este cazarea care este destul de scumpa, ca in rest totul e acceptabil, si berea tare gustoasa! :D

Am avut noroc mare ca si parintii mei sunt nebuni dupa calatorit. Asta e marea noastra pasiune.