Kamen Bryag Shabla Yaylata Bulgaria Cadrilater

by - January 20, 2009

Este zona cuprinsa intre Shabla si Kavarna, denumita Yaylata. La 2 km sud de Kamen Briag se gaseste Rezervatia Arheologica Nationala Yayla.
Aici malul este stancos, terasat, abrupt si ianlt. Este declarata zona arheologica, rezervatie datorita salbaticiei sale, a unui mormant tracic si a descoperirii mai multor pesteri sapate in malul stancos datand din perioada preistorica.
Rezervatia este impartita in doua parti. Prima este numita Mica Yayla, situata in apropierea marii, unde pesterile au fost sapate si adaptate pentru viata de zi-cu-zi. Aici s-au dezvoltat primele asezari primitive.
Au fost gasite 101 pesteri in zona, singuratice sau grupate intre ele. Acestea au fost folosite ca si locuinte, multe insa au fost folosite ca si morminte, datand din secolul 5 BC.
Cea de a doua parte a rezervatiei, Marea Yayla este faimoasa pentru mormantul tracic cu doua camere, datand din sec 2 BC. Una din pesteri este foarte adanca si are o deschidere circulara, probabil folosita asemeni cosurilor de astazi pentru evacuarea fumului. Mai sunt alte doua morminte alaturi, sapate in stanca masiva. O carare conduce spre un zid fortificat de piatra si o presa de vin.
Aceste pamanturi au fost locuite de traci, greci, romani apoi, slavi si proto-bulgari. Locul este faimos insa si pentru flora si fauna sa. Stancile vibreaza de ecourile numeroaselor specii de pasari (178 specii, dupa cum spun pliantele de promovare a rezervatiei) care le populeaza acum. Mici reptile se ascund in cavitatile formate de stanci, fiind adapost perfect pentru soarele arzator din perioada de vara.
Sunt putin turistii care se incumeta sa vada rezervatia, asta si pentru ca indicatoarele sunt plasate, ca de altfel in mai toata Bulgaria in mijlocul intersectiilor, astfel incat, ca sa ajungi unde trebuie e necesara o intoarcere de 180 grade! Merita insa efortul, pentru ca peisajul este spectaculor, iar marea, care jos, scalda tarmul este de o frumusete salbatica!

Şi ca să vă fie mai uşoară depistarea locaţiei, ar fi indicat să aruncaţi o privire pe wikimapia, pentru a avea o idee generală asupra amplasării locaţiei puţin mai încolo de localitatea Rusalka.
Este un loc incredibil de vizitat... pentru mine a fost cu atât mai spectaculos cu cât am prins începutul apusului acolo... soarele coborând printre buruieni.

You May Also Like

6 Comments