Antwerpen Anvers Belgia Flandria

Antwerpen (în neerlandeză), Anvers (în franceză) este capitala provinciei Antwerp din Flandra. Are o populaţie de 472071 locuitori (la 01.01.2008), o suprafaţă totală de 204.5 Km2.
Este situat pe malul drept al râului Scheldt, legat de Marea Nordului prin estuarul Westerschelde.
Gara Centrala, ridicată în 1905 după planurile arhitectului Louis Delacenserie, cu 2 faţade neo baroce, un dom din metal şi sticlă şi marmură în interior.
O vedere tot asupra gării, în special a locului unde se afla peronul care la ei este în interior, bine acoperit şi frumos întreţinut.
Aici urcai treptele pentru a ajunge la nivelul superior al gării acolo unde erau liniile la care staţionau trenurile.
Tot în gară, arăta puţin mai ciudat deoarece se făceau lucrări de consolidare asupra spaţiului acesta care era un fel de preambul al casei de bilete.
vedere de ansamblu asupra gării
Gara cred că este un loc fascinant, pe mine oricum mă fascinau gările şi trenurile dar aici ai la ce te holba cel puţin 2 ore fără să te plictiseşti fiind un spaţiu încărcat de detalii.
vedere a unui peron al Gării centrale din Anver (mai există şi Antwerpen BERCHEM ca şi gară)
Meir este strada comercială principală. Numai Nieuwstraad din Bruxelles o concureaza ca frumuseţe, splendoare, mărci de prestigiu. Meirul uneşte centrul oraşului cu zona din jurul Gării Centrale. După deschiderea unui shopping centre, in 2007, Stadtfeestzaal, care reuneşte cele mai renumite case de modă ale lumii, Meirul a crescut ca importanţă pe harta mondială a fashionului.
Conform legendei din folclor, lângă râul Scheldt locuia un gigant numit Antigoon, care cerea o taxă tuturor acelora care traversau râul, iar celor ce refuzau să o plătească le taia una din mâini şi o arunca în apele Scheldei.
A fost invins însă de un tânăr erou numit Brabo, care I-a tăiat gigantului mâna şi a aruncat-o în râu. De aici vine denumirea oraşului, din olandezul “hand werpen”- mână aruncată. Grupul statuar din faţa primăriei îl reprezintă pe gigant în lupta cu Brabo.
În favoarea acestei teorii stă practica din Europa feudală de a tăia mâna învinsului şi a trimite-o lordului ca dovadă.
Aceşti elefanţi făcuţi din muuult lemn se aflau în imediata vecinătate a Gării Centrale, şi mai precis, fix la intrarea în Grădina Zoologică.
O altă teorie a etimologiei cuvântului care a dat denumirea oraşului provine din perioada galico – romana, din latinul antverpia (ante = împotriva, verpia = sedimentare), indicând teritoriul care s-a format prin sedimente în curba interioara a râului.
Catedrala Doamnei Noastre - biserica ce a fost construită în secolul 14, terminată abia in 1518. Are în patrimoniu patru opere ale lui Rubens: “Coborârea de pe Cruce”, “Ridicarea pe Cruce”, “Învierea lui Cristos” şi “Assumption”.
Fortareaţa HET STEEN
Vedere asupra Scheldei de pe Promenadă
un superb tablou din flori, ceva specific Belgiei
În sec 16, Antwerpenul era un oraş bine structurat, cu case impunătoare, manufacturi şi clădiri de birouri. Mare parte a construcţiilor datând din acea perioadă se găsesc în oraş.
undeva în inima Parcului Middleheim
câteva statui lipite de zidul catedralei
Cel mai interesant bar din Anver. Acolo am avut norocul sa beau primele beri tari, acolo am cunoscut oameni noi care m-au ajutat să descopăr oraşul prin ochii lor şi nu ca un simplu turist! Un bar amplasat undeva în centrul vechi. DE ROTS - Salutati-l pe Simon dacă ajungeţi acolo!
Deşi a fost iniţial un oraş fortificat, nimic nu a mai rămas din zidurile exterioare. Excepţie face Castelul HET Steen (Piatra), care a fost restaurat şi care adăposteşte acum Muzeul Marinei. În anii de început ai secolului 19, vechea citadelă a fost demolată, o nouă incintă de 13 km lugime a fost construită, iar satele Berchem şi Borgerhout, acum cartiere ale oraşului au fost absorbite. Au fost construite diguri împotriva inundaţiilor.
Mare mi-a fost surprinderea când într-unul din parcuri, parcă Middleheim am găsit o mică grădina zoologică superbă!
muuulte căprioare care dormeau sau se plimbau
altele care simţeau că este rost de papa veneau la gard
şi alţii mai nepăsători doar stăteau la o baie solară
Piaţa Centrală, locul cu cele mai interesante clădiri, un loc unde poţi poposi în una din multitudinea de cafenele de pe margine pentru a admira totul nestingherit.
Primăria oraşului se află în partea vestică a Pieţei Mari (Grote Markt) a Anverului. Ridicată între 1561-1565 după planurile lui Cornelis Floris de Vriendt, clădirea în stil renascentist incorporează atât stilurile flamande, cât şi italiene, a căror influenţă e vizibilă. Ornamentele bogate ale secţiunii centrale ale clădirii reprezintă statui ale unei femei ce reprezintă justiţia, o altă e Prudenţa şi a treia o reprezintă pe Fecioara Maria, înconjurate de armate, duci de Brabant şi regi spanioli.
Portul oraşului era în anul 2005 al 17-lea ca mărime din lume şi al doilea din Europa, după Rotterdam. Docurile, cu 5 rafinării de petrol sunt centrul industriei petrochimice, Antwerpenul fiind al doilea centru ca importanţă din lume, dupa Houston, Texas în acest domeniu. Există planuri pentru construcţia unei zone de centrale eoliene în interiorul docurilor în perioada următoare, fiind recunoscut potenţialul acestora în dezvoltarea tehnologiilor complementare.
O altă mare atracţie a oraşului o reprezintă comerţul cu diamante. Are 4 burse pentru tranzacţionarea acestora. Încă din timpul celui de-al doilea război mondial, familii din comunitatea evreiască au dominat comerţul cu pietrele preţioase, întregit acum şi de reprezentanţi indieni şi armeni. Centrul mondial al diamantelor din Antwerp are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte stabilirea standardelor, a regulilor profesionale, etice, precum şi în ceea ce presupune promovarea intereselor oraşului ca centru important al industriei.
Din secolul 17, oraşul are o reputaţie artistică, bazată pe şcoala de pictură, ce include pictori renumiţi ca: Rubens, Van Dyck, Jordaens, Teniers. Casa lui Rubens se găseşte pe strada Wapper, în apropierea Meirului, artera comercială vertebrală a oraşului. Casa a fost construită de artist la un an după căsătoria sa cu Isabella Brant, în stil italian, după un plan propriu, bazat pe studiile renaşterii italiene. Ansamblul cuprinde casa, un studio, un portic monumental şi o curte interioară, care se deschide într-o grădină în stil baroc, concepută, de asemenea de Rubens. În incinta studioului, el şi studenţii săi au executat cele mai multe opere datorită cărora a devenit faimos în lumea întreagă.
şi pe acolo există trăsuri disponibile pentru a te plimba
sau poate doreşti un tur cu trenuleţul dar sincer, recomand piciorul! Aşa sigur nu ratezi nimic!
o străduţa din Anver undeva la graniţa între cartierele Berchem şi Wilrijk.
linişte, pace şi destulă lumină
deşi esti singurel pe stradă nu simţi frică
da aici eram încă într-un parc
o adevărată plăcere să stai acolo pe un buştean într-o zi oarecum toridă
raţele umblau libere şi nestingherite
mult verde şi o fântânică, Cismigiul aduce ceva cu locul ăsta deşi aici era impecabil de curat
un oraş şi o tară în care parcurile reprezintă un lucru important
Park Den Brandt and castle Den Brandt
Acacialaan 2610 Wilrijk
tot în superbul parc menţionat mai sus.. am găsit această sălbăticie incât nu îmi venea să cred că ma aflu încă într-un oraş.
am întâlnit acolo şi o gască simpatică de bătrânei ce doreau să se menţină în formă
asta era un din aleile.. din parcul de peste drum de precedentul, din păcate nu îmi mai aduc aminte dacă se numea tot aşa sau nu, dar având adresa sigur vă va îndruma careva în acest paradis.
nici nu îţi vine să crezi că nu eşti într-o pădure, ăsta da oraş european!
Şi pentru a citi puţin şi despre Abaţia foarte bine ascunsă a Anverului, vă invit să mergeţi aici pentru a citi (tot în română) şi vedea pozele mamei mele. Şi important este să ştiţi că în poze nu am reuşit să cuprind nici măcar jumătate din superbul oraş care mă fascinează.

Comments

ice_girl (diana) ro-tm said…
belea rau ... am fost si yo :D :X:X:X

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin