Tabara de sculptura Magura Buzau

Tabara de sculptura de la Magura, judetul Buzau, este unica in Europa. Cu toate acestea, este lăsată de izbelişte şi neprotejată şi bineînţeles nesemnalizată!
Sufletul, organizatorul si liantul acestei tabere a fost sculptorul Gheorghe Coman. In 1970, cand a fost infiintata, urma sa marcheze cele 16 veacuri de atestare documentara a Buzaului. A fost programata ca vreme de 16 ani 16 sculptori, mereu altii, sa vina sa lucreze in poienile Magurii.
Zis si facut. In cei 16 ani, in lunile august si septembrie, pe dealurile Magurii s-a sculptat intens, iar cand fenomenul s-a incheiat, au ramas aici 256 de lucrari in piatra, pe care unii critici de arta chiar le socotesc capodopere, ce se intind pe 21 ha.
Artistilor nu li s-a impus o tema anume, lucru rarisim in epoca, fiecare creand in functie de blocul de piatra ce-i revenea prin tragere la sorti. Au lucrat, la Magura, 163 de sculptori, pentru a intregi cu o noua opera poiana pusa la dispozitie. In cadru festiv, la fata locului, cei 16 artisti donau judetului cele 16 lucrari.
un cadru perfect pentru o zi de vară toridă
mai ales stând la umbra unui copac către apus
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul comunei Măgura. Şi ca o mică recomandare dacă ajungeţi prin zonă nu ezitaţi să poposiţi la restaurantul Măgura (care se află pe drumul Buzău - Braşov). Am fost acolo recent şi am fost uimită de preţurile mici şi servirea excepţională! Eu nu sunt fan restaurante, dar acolo chiar m-am simţit bine!

Comments

Anonymous said…
sculpturile alea sunt protejate cumva? adica, ma gandesc sa nu devina material de constructie pentru vreun roman intreprinzator.
De luat nu le poate lua, ca sunt imense si totusi ii vad cei de la Manastirea Ciolanu (parcata acolo la 100 de m). Dar in schimb lumea vine si le distruge incetisor, la fel cum un puscarias isi sapa iesirea cu lingurita. Ba se aseaza si se cocoata pe ele, fac gratare si tot asa.
Anonymous said…
Tabăra de sculptură "Măgura", nu are nimic în comun cu unitatea administrativ teritorială numită, similar, Măgura. Tabăra se găseşte pe teritoriul comunei Tisău, dar, în "epoca" în care a fost înfiinţată nu putea primi numele de Ciolanu, mănăstirea lîngă care se află. Aşa s-a ajuns la numele Măgura, de unde, se pare că ar proveni piatra pentru sculpturi.
Primăria comunei Măgura, dacă site-ul este cel oficial, se laudă fără motiv cu acest obiectiv turistic.
Stefan Tapalaga said…
avem si in maramures o superba tabara de sculptura:
http://muzeulflorean.mm.ro/florean_museum/sculptures.php
andy mihai are dreptate sa fie ingrijorat; dan gheorghe atentioneaza articol ca un edil din zona a dus acasa cateva piese ce ar putea valora cateva zeci de mii de euro iar starea sculpturilor este deplorabila.Anonymous greseste in tot ceea ce afirma;tabara se afla pe hotarul comunelor Tisau si Magura dar piatra afost scoasa din carierele din Ciuta de pietrarii din Ciuta ,ceii care au dus greul la aceasta tabara,cu utiaje de la atelierul de la Magura;despre acea epoca vorbeste critic fara a cunoaste mare lucru ,se vede,ciolanu a fost loc de pelerinaj religios fara interdictii iar sculptorii ce si-au realizat propriile crezuri artstice aici au devenit recunoscuti in intreaga lume;apostu codre nicapetri maitec marchis vasilescu.....Ce s-a facut in acea epoca nu se v-a mai face in o suta de actuale epoci.
@Stefam - multam de link, chiar nu stiam asta! :D

@respect si putere - ai dreptate, sunt cam lasate de izbeliste si nimeni nu prea face nimic ca sa le protejeze

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria