Orasul Ruse Bulgaria

O clădire tipică pentru oraşul Ruse în stilurile Neo-Baroque şi Neo-Rococo. O clădire în Piata Centrală Svoboda (Libertăţii).
Mulţi se pare că sunt iritaţi de chirilice şi se supără că bulgarii încă nu au schimbat toate indicatoarele. Or fi ei mai conservatori, dar chirilicul este alfabetul lor. Şi în condiţiile în care mulţi bulgari ştiu sau învaţă româna nu văd de ce ne-am ofensa atâta că ÎNCĂ nu au totul scris şi în latin. Am găsit prin centru chiar şi centru de informaţii. Noi avem aşa ceva în Bucureşti?
O străduţă foarte cochetă, ce porneşte din partea dreaptă a Pieţei Libertăţii. O străduţă cu multe cafenele şi cu o îngheţată după care eu încă suspin.
Al 5-lea mare oraş ca mărime din Bulgaria, este situat în partea de nord-est a ţării, peste Dunăre de al nostru Giurgiu. Trecerea către Ruse se face pe vestitul "Pod al Prieteniei" care săracul a rămas ca atunci când s-a construit cred.
Monumentul Libertaţii din Piaţa Centrală din Ruse.
Vestitul teatru "Dohodno Zdanie" situat tot în piaţa centrală. Dohodno Zdanie înseamnă oarecum "Clădire profitabilă", numele clădirii în stil neoclasic derivă din faptul că a fost construit ca un loc unde să poată avea loc reprezentaţiile teatrale, librăria, cazinoul, magazinele şi multe altele ce puteau aduce profit.
Oraşul a apărut prima dată ca o aşezare tracă prin mileniul 3 înainte de CHR. Apoi aşezarea s-a dezvoltat într-o locaţie militară şi navală a romanilor în timpul guvernării lui Vespasian.
Oraşul a fost iniţial distrus de Goţi prin 250 ca apoi.. să sufere din nou în timpul ocupaţiei Otomane. Abia după eliberarea de sub jugul Otoman, viaţa din Ruse a reînflorit şi centrul a devenit o încercare de a aduce puţin din viaţa vieneză în Bulgaria.
Clădire tipică din Ruse. Situată pe strada lor principala Alexandrovska.
Mi-a plăcut această îmbinare între vechi şi nou. Pentru mine cel puţin arată interesant.
Vedere către Piaţa Libertăţii.
Îţi este mai mare dragul să te plimbi pe acolo într-o zi însorită
sau să stai la poveşti pe o băncuţă
Clădirea Municipalităţii din Ruse
.. unde în aceea zi am surprins o mică întrunire a piticilor.
teatrul şi terasele din faţa sa văzute dintr-un unghi opus primei poze
Monumentul a fost construit de sculptorul italian Arnoldo Zocchi. Acum statuia a devenit o parte din emblema orasului Ruse.
Ruse este un oraş cu un centru frumos, care nu te sufocă. Îţi face plăcere să te plimbi prin locurile late unde nu eşti nevoit să te loveşti de alţii. Iar dacă vei avea nevoie de indicaţii mereu vei găsi pe careva să te îndrume. Poate ai bafta să dai chiar de vreun bătrânel cunoscător de limba română.
Noul Mall, numit desigur Dunav care a fost deschis acum vreo 2 saptămâni.
Fântână în parculeţul din centrul oraşului.

Comments

yasunary said…
ruse ca ruse da pozele sunt :X:X:XX:X:X::X:XX:X:XXX
fotografa mea pref:X
nu spune , da` te pricepi mai bine si ca liviu;))
>:D<
aBogdan said…
Arata boem in poze...

Sa stii ca mi-ai dat o idee pentru o posibila destinatie de weekend (desi ar trebui mai mult ca sa-l descoperi cu adevarat).
Da, iti trebuie mai multe vizite. Dar este superb chiar si pentru o zi. E ceva diferit de Bucuresti. Sigur te vei simti bine.. plus ca au si preturi mici :) doar deaia e nebunie cu romanii la Metro si alte hypermarket-uri. Si.. vezi ca in apropiere au un parc natural de toata frumusetea. Da pe tag-ul RUSE ca sa vezi toate articolele cu ceea ce gasesti in zona :)
Mădălin said…
ce se stie mai putin despre monumentul libertatii, dar ne intereseaza pe noi romanii:
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/destinatia-ruse-3222701/
Fain link! Multam mult de tot!