Dendermonde Termonde Belgia Flandra

Dendermonde (în franceză: Termonde) Este un oraş şi o municipalitate belgiană localizată în regiunea Flandrei de est.
Municipalitatea cuprinde oraşul Dendermonde propriu zis şi oraşele Appels, Baasrode, Mespelare, Oudegem, Schoonaarde, şi Sint-Gillis-bij-Dendermonde. După cum indică şi numele, oraşul Dendermonde este situat la gura de vărsare a fluviului Dender, locul în care se varsă în Scheldt.
Câteva artefacte interesante La-Tene au fost găsite în oraşul Appels, dovadă că această regiune a Scheldt-ului a fost locuită în preistorie. Mormintele din secolul al 2-lea şi al 6-lea, de asemenea, atestă densitatea asezămintelor în perioada galo-romană şi merovingiană.
În anul 843, Tratatul de la Verdun a plasat Dendermonde-ul în Lotharingia. După invazia normandă din 883, Baldwin al II lea a preluat regiunea şi a încorporat-o în partea germană a noului fondat Judeţ Flanders.
Otto al II lea a construit un fort în secolul al 10-lea, încurajând crearea de noi aşezări în zonă. Oraşul şi-a primit carta în anul 1233 şi s-a dezvoltat rapid după, mulţumită prosperei industrii cu panză. De asemenea au fost construite şi câteva capele şi biserici, şi un zid defensiv.
O sală de confecţionat pânza şi o clopotniţă au fost ridicate la mijlocul celui de al 14-lea secol. Prosperitatea oraşului, a ridicat nivelul concurenţei cu oraşe ca Gent. În 1384, întreaga zonă a devenit o parte din Ducatul Burgundiei.
Cea de-a doua jumătate a secolului 18 a fost, în general prosperă, odată cu apariţia Revoluţiei Industriale şi a unei revoluţii locale a industriei de bumbac. Dupa 1800, facilităţile portului au fost modernizate astfel primele căi ferate au fost aşezate, dând o oportunitate altor industrii (petrol, pantofi, piele..) să se instaleze.
Debutul Primului Război Mondial, pe 14 septembrie 1914 a fost dezastruos pentru oraş, datorită faptului că mai mult de jumătate din locuinţele şi arhivele oraşului au fost bombardate sau arse din temelii. Astăzi, oraşul este un centru administrativ, comercial, educaţional şi medical pentru regiunile din jur.
Acesta este orăşelul prin intermediul căruia am cunoscut Belgia. Acolo am văzut cât de deschişi sunt belgienii, acolo am văzut ce fain poate fi să stai în fund pe jos în piaţa centrală şi să papi ceva. Asta e orăşelul unde am băut prima bere belgiană. Este un orăşel de poveste, în care am avut parte de o săptămână de distracţie alături de mulţi oameni din alte ţări şi diferiţi de mine.

Comments

Liviu said…
yaaaaaaaayyyyyyy :D >:D<
imi facusi o bucurie :P
dyanna said…
Superbe pozele.
Bungust said…
Foarte frumoase fotografiile. As vrea sa ajung acolo vreodata si eu.
@ Liviu - Ma bucur tare mult ca ti-am facut o bucurie! Acum regasisem pozele prin pc si am zis ca trebuie sa termin seria cu Belgia cat mai curand.

@aiipi - multumesc frumos! Mai ales de vizitele tale!

@dyanna - Multam fain! Ma bucur ca iti plac!

@Bungust - Sigur vei putea ajunge. Este o tara superba, atat Belgia cat si Olanda. Chiar trebuie vizitate candva in viata asta.
Bea said…
Foarte frumoase cronicile din Flandra..pacat insa ca nu ai trecut si prin partea sudica a Belgiei - Wallonia.. te-ar fi surprins placut! :)