Veliko Tarnovo Bulgaria

Veliko Târnovo este un oraş în Bulgaria, capitală a regiunii cu acelaşi nume. Mai este cunoscut ca find „Oraşul Ţarilor” .
Oraşul vechi se afla pe trei dealuri : Ţareveţ, Trapeziţa şi Sveta Gora. În poza de mai sus putându-se vedea Trapeziţa.
Zidurile cetăţii Ţareveţ şi steagul bulgăresc tronând undeva în fundal.
Deşi nu se află printre primele 10 oraşe ca mărăme din Bulgaria, Veliko Târnovo deţine a 2-a Universitate din Bulgaria, ca mărime şi importanţă. Universitatea Sfinţii Chiril şi Metodie.
Pentru cumpărături străzile Vasil Levski şi Nezavisimost sunt cele mai bune. Mergând până la capătul străzii Nezavisimost o să ajungeţi în micuţa piaţă Slaveikov, de unde o să începeţi să intraţi înspre centrul vechi.
Pe drum o să aveţi ocazia de a ajunge şi în câteva puncte de unde puteţi admira fericiţi panorama oraşului.
Samovodska Charshia, strada meşteşugarilor din centrul vechi. O stradă care a adăpostit mulţi meşteşugari în timpul perioadei de Renaştere a Bulgariei.
Aceasta este o stradă perfectă de unde puteţi achiziţiona fel de fel de suveniruri, începând de la animăluţe sculptate din lemn, vederi, parfum de trandafiri (sau derivate precum cremă şi săpun) până la tricouri cu Bulgaria, oraşul sau vechiul alfabet (slavona bisericească).
În centrul vechi, majoritatea clădirilor datează din a doua jumătate a secolului 19, din perioada Renaşterii Bulgare. Printre acestea puteţi vedea şi casa scriitorului Emilian Stanev.
Clădire din centrul vechi
Centrul vechi înainte de prânz şi în timpul săptămânii este pustiu. Tocmai bun pentru a putea admira casele si suvenirurile expuse în linişte.
Vedere dintr-o laterală a Muzeului Renaşterii Bulgare
O terasă ascunsă pe o străduţă ce duce înspre Ţareveţ.
O casă veche în stilul Renaşterii având pe fundal dealul Ţareveţ.
Şcoala Sfinţii Chiril şi Metodie
Vedere asupra oraşului de pe Sveta Gora, de lîngă Universitate.
Monument lângă Universitate pe dealul Sveta Gora.
Universitatea de Arte pe timp de noapte.
Centrul noaptea este destul de liniştit pe timp de vară, dat fiind că studenţii sunt plecaţi, prin oraş fiind mai multi turişti.
O străduţa din centru, de lângă Hotel Etăr.
Un parc din centru, ce găzduieşte un monument al luptelor importante pentru bulgari.
Galeria de artă văzută noaptea. Aici pot fi văzute picturi din secolele 19 şi 20, precum şi desenele în cărbune al lui Boris Denev. Galeria se află în parcul Asenovţi, unde pentru a ajunge trebuie să treci podul Stambolov peste râul Yantra.
Vedere ziua asupra galeriei şi a monumentului dedicat celor patru ţari : Asen, Petăr, Ivan Asen II şi Kaloyan.
Vedere a oraşului de pe dealul Sveta Gora
Strada comercială
Pod peste Yantra, lângă biserica celor 40 de martiri
Casa din cartierul Asenova. Aici puteţi ajunge urmând strada ce porneşte în jos de lângă intrarea la Ţareveţ.
Turnul catedralei
Catedrala Renaşterii din Veliko Târnovo
Hotelul Yantra, este un loc unde vă puteţi bucura de o vedere asupra drumului E85. Partea cealaltă fiind vizibilă de pe şosea, acesta aflându-se deasupra tunelului prin care trece şoseaua.
Vedere din centrul oraşului.
Poză făcută din incinta Universitaţii.
Pentru a vedea si alte articole din Zona Veliko Tarnovo, click AICI.

Comments

Anonymous said…
Frumos rau oraselul asta!! Aerul lui medieval si zonele pline de verdeata din el il fac si mai pitoresc! Trebuie sa ajung si eu pe-acolo!
Da! Clar, trebuie sa mergi acolo un weekend. Cum te stiu, sigur te vei simti bine, mai ales ca vei avea pe ce sa declansezi aparatul mai ceva ca un japonez :)
Anonymous said…
Hehe, am ajuns si japonez! Recunosc! Sunt! Zidurile alea sunt extremd e tentante si imi place si poduletul ala! Ce ma fac ca e marti si dorul de duca e MARE! :D
:)) Te chinui putin pana vineri cand... bruuuum! Destinatia VELIKO! Si pe bune ca merita sa mergi un weekend nu doar o zi.
Andrei said…
Interesant reportaj, bravo !
@Andrei - Multumesc! Este unul din orasele mele de suflet.. merita un reportaj cat de cat frumos :D
matzishor said…
Chiar trebuie sa-ti multumesc! postarile tale legate de Veliko Tarnovo si Emen au stat la baza unui weekend absolut senzational in zona asta. Pot sa spun ca am urmat cu sfintenie indicatiile din postarile tale- si intr-adevar restaurantul acela "Fericita" chiar este ceva deosebit. Iar pentru eco poteca aceea din Emen, canionul si cascada...nu am cuvinte!
@Martzisor - Nici nu stii ce mult ma bucur! Inseamna ca mi-ai atins scopul! Ma bucur enorm de mult cand pot ajuta si pe altii sa descopere cate locuri frumoase avem pe langa noi in Bulgaria. Mai ales ca tot exista ura asta catre tot ce e bulgaresc.