Biserica Sfantul Petru si Paul Veliko Tarnovo Bulgaria

Biserica Sfinţilor Peter şi Paul este o biserică medievală Bulgară din oraşul Veliko Târnovo, localizat în partea central-nordică a Bulgariei, care a fost capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Biserica din secolul al 13-lea se află la baza dealului Tsarevet şi a fost reconstruită în 1981.
Biserica este dedicată apostolului creştin Peter şi Sfântului Paul. Ea urmăreşte designul domului în formă de cruce şi are o singură absidă. Naosul este împărţit în trei nave cu două rânduri de coloane. Principalele coloane sunt decorate cu materiale plastice şi de sculptură.
Biserica are un iconostas mare şi masiv. Potrivit patriarhului Evtimiy din secolul al 14-lea, biserica şi împrejurimile Mănăstirii au fost construite la ordinului ţarului Ivan Asen al doilea (care a domnit in anii 1218 - 1241) şi a sotiei lui Anna.
După căderea localitaţii Târnovo în favoarea Otomanilor în 1393, biserica se pare că a devenit reşedinţa patriarhatului bulgar pentru o perioadă scurtă. Ea a continuat să fie residenţa metropolitană a Episcopului Patriarhatului Ecumenic din Constantinopol în timpul stăpânirii Otomane. Episcopul Hilarion din Creta a fost înhumat aici, iar piatra sa de mormînt a fost prezervată.
Cele trei straturi de fresce din interiorul bisericii au fost păstrate până în zilele noastre. Cel mai vechi strat prezintă trei imagini ale martirilor din Edesa şi datează de la jumătatea secolului al 13 - lea. Al doilea strat este reprezentat de imaginile din pronaos; acestea sunt influenţate stilistic de şcoala italiano - cretană din timpul consiliului din Florenţa în anii 1430.
Episcopul local Ignatius a luat parte din consiliu şi se pare că a propagat ideea de ecumenism. Inscripţii din al doilea strat sunt atât în bulgară, cât şi în greacă. Ultimul strat conţine imaginile din sudul galeriei şi datează din secolul al 16-lea.
Pentru alte articole din Zona Veliko Tarnovo click AICI.

Comments

Anonymous said…
Frumos, frumos! Imi plac foarte mult posturile astea despre Veliko!
Foarte faina fantana din curte!
Un loc linistit! :)
Da, este un loc impresionant. :) Acum ai destul material care sa te convinga sa fugi pana acolo. ;) Ma bucur tare mult ca iti place si ca ai rabdare sa citesti si sa te holbezi la poze!