Biserica Sfintii 40 de Martiri Veliko Tarnovo Bulgaria

Biserica celor patruzeci de martiri este o biserică ortodoxă medievală din Est construită în anul 1230 în oraşul Veliko Târnovo din Bulgaria, fosta capitală a celui de-al doilea Imperiu Bulgar.
Câteva dintre izvoarele cele mai importante ale Imperiului Bulgar sunt păstrate in biserică, inclusiv columna lui Omurtag, a lui Asen şi coloana de la granita cu Rodosto din timpul lui Khan Krum.
Biserica, dedicată celor patruzeci de martiri de la Sebaste, a fost construita si pictată la ordinul ţarului bulgar Ivan Asen al doilea în onoarea celei mai importante victorii ale sale, disputată la Klokotnista, împotriva despotului din Epirus de sub Theodore Ducas, la data de 22 martie 1230. Biserica roială din timpul stăpânirii lui Ivan Asen al doilea este principala biserică a mănăstirii Marea Lavra de la baza Tsareveţilor de-a stânga râului Yantra.
Sfântul Sava, cel mai important sfânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a fost inhumat prima oara în biserică dupa ce a murit în data de 14 ianuarie 1235 sau 1236, în timpul unei vizite la Târnovo, dar rămăşiţele lui au fost transportate în Serbia la puţin timp după aceea, la 6 mai 1237.
În primii ani ai stăpânirii Otomane, Biserica şi-a păstrat caracterul său creştinesc, cel mai probabil până la prima jumatate a secolului 18. Atunci a fost convertită într-o moschee, picturile murale, icoanele şi iconostasele au fost distruse şi structura a fost modificată în 1853. Doar puţine picturi au fost păstrate, în majoritate cele din partea nordică a naosului din partea de vest.
Mormântul Ţarului Kaloian
Biserica celor patruzeci de martiri a fost, de asemenea, locul unde a fost desfasurata nunta generoasa a prim-ministrului de atunci al Bulgariei, Stefan Stambolov cu Polikseniya Kostaki Stanchova, pe 18 mai 1888. Independenta totala a Bulgariei fata de Imperiul otoman a fost proclamata de tarul Ferdinand in aceasta Biserica la data de 22 septembrie 1908.
Pentru alte articole din Zona Veliko Târnovo click AICI.

Comments

Anonymous said…
А вие защо не сте на снимките?
Защото хората не искат да ме види. Те искат да видят място.