Manastirea Dryanovo Bulgaria

Regiunea Dryanovo are un bogat patrimoniu cultural, istoric şi o natură minunată. În Dryanovo puteţi să vă bucuraţi de creaţiile splendide ale marelui maestru Koliyo Ficheto – biserica Saint Nikola, un monument cultural construit la jumătatea secolului al XIX-lea, Podul peste râu Dryanovska, Casa Ikonomova unde sunt permanent expuse aproximativ 150 de icoane din regiunea Dryanovo.
Mănăstirea Dryanovo a reprezentat un fort de apărare împotriva nenorocirilor timp de nouă secole. Aceasta a fost demolată şi arsă de trei ori şi tot de trei ori creştinii au reconstruit-o pentru a menţine viu spiritul bulgar.
Trecătoarea fabuloasei mănăstiri are o istorie veche. Primii oameni s-au stabilit în timpul epocii preistorice.
Ei au trăit în peşterile masivului “Boruna” şi în cavităţile din lanţul stâncos “Polichkite”. Mănăstirea a fost fondată în timpul domniei regelui Kaloyan, după mutarea moaştelor Sfântului Mihail Voyn de la Potuka la Târnovgrad (1197-1207).
Procesiunea s-a petrecut noaptea lânga râul Dryanovo şi în conformitate cu canonul creştin o mănăstire a fost construită în acel loc sfânt.
A fost dispusă iniţial la 2km nord faţă de locul prezent, în locul “Micului Arhanghel Sfânt”, vis-a-vis de peştera “Andaka”.
Pe parcursul secolului al XIV-lea complexul mănăstirii a devenit unul dintre centrele generale ale călugarilor isihaştri, care a cauzat nevoia de o nouă extindere.
Dar în îngrozitorul an 1393 otomanii au asediat oraşul Târnovo şi au măturat totul în drumul lor, arătându-se nemiloşi şi arzând mănăstirea din temelii.
În secolul al XVI-lea bulgarii patriotici din regiune au reconstruit din nou clădirea sacră. În acel moment, ei au ales un alt loc pentru ea – “Sfântul Arhanghel Mihail” de pe malul opus al râului, dar soarta acestui templu este aceeaţi ca şi cea a primului.
Încă odată mănăstirea Dryanovo a fost construită pe locul unde este situată acum de la sfârşitul
secolul al XVII-lea.
Treptat, mănăstirea şi-a recăpătat propriul loc în viaţa culturală şi clerică pe teritoriul Bulgariei.
Mănăstirea a devenit unul dintre cele mai mari centre de literatură în timpul renaşterii naţionale.
O transcriere de la Mănăstirea Hilendarski din Aton arată că au existat în jur de 500 de călugări în mănăstire în perioada respectivă.

Comments

Anonymous said…
Uiiii, drooling!! :D
Mai ales la a doua si a TREIA!
Vreau vacantaaaaaaaa!

[off topic: vreau 3 zile in BG la Veliko, recomanda-mi si mie o cazare safe and sound, please! ;;)]
Simona M. said…
Foarte frumoase poze faci si imi place mai ales ca si explici ceea ce este in poza.
@ Simona - Multumesc tare mult de apreciere! Incerc pe cat posibil sa ofer informatii mai multe in limba romana. Mai ales despre Bulgaria, despre care se stiu putine.
Lysias said…
yetmBulgaria este extraordinara pentru turism cultural si istoric. Au si ce arata, cu mult mai mult decat noi, stiu si cum sa promoveze asta, si mai ales stiu sa se poarte...
Lysias said…
Bulgaria este extraordinara pentru turism cultural si istoric. Au si ce arata, cu mult mai mult decat noi, stiu si cum sa promoveze asta, si mai ales stiu sa se poarte...