Sozopol Burgas Marea Neagra Bulgaria

Sozopol este o veche staţiune la Marea Neagră ce se află la doar 35 de kilometri de Burgas. Cunoscut in vechime drept Apollonia, astazi gazduieşte în fiecare septembrie festivalul de artă şi film cu acelaşi nume.
Este oarecum un Saint Tropez bulgăresc datorită vedetelor ce si-au petrecut vacanţele aici. Vedete importante precum Ralph Fiennes, Brad Pitt, Angelina Jolie şi Goldfrapp.
Sozopol este unul dintre cele mai vechi oraşe de pe costa Mării Negre din vremea tracilor. Primele aşezări datează încă din epoca bronzului.
Clădirea Poştei situată în centrul vechi
Explorând zona, în special în jurul portului s-au găsit în mare multe obiecte din aceea zona, oale, arme, ancore şi alte unelte. Descoperiri ce atestă că încă din vechile timpuri, Sozopolul era un port important.
plimbare pe străduţele din vechiul oraş
Oraşul fusese iniţial denumit Antheia şi fusese colonizat în vechea Tracie, pe malul Mării Negre (Pontus Euxinus) pe o mică insulă de către Anaximander. Apoi numele a fost schimbat în Apollonia datorită templului dedicate lui Apollo, templu ce găzduia o statuie imensă a vechiului zeu din Olimp.
Oraşul a fost un important centru de comerţ şi naval. A avut relaţii politice şi de schimb cu vechile oraşe greceşti Milet, Atena, Corint, Heraclion şi cu insulele Rhodos, Chios, Cipru.
casă tipică bulgărească din Sozopol
Biserica „Sfânta Născătoare, Maria” a fost construită între secolele 15 – 17. A fost construită pe ruinele unei vechi biserici medievale. S-au găsit date care atestă existenţa ei încă din anul 1482.
Intrarea în biserică. Trecând pe stradă nici nu ai crede că în interior se ascunde o biserică. Totul era bine camuflat, pentru a-şi păstra locurile de cult intacte în timpul asupririi otomane.
Acolo am fost întâmpinaţi de către 2 măicuţe tare amabile care ne-au povestit puţin din istoria acestei biserici.
Casele din Sozopol sunt destul de importante, 180 dintre ele fiind in evidenţa Ministerului de Cultură bulgar datorită importanţei lor istorice şi culturale.
Ajungând la capătul peninsulei.. acesta este unul din peisajele ce se pot admira.
Chiar acolo găsiţi câteva terase superbe, suspendate deasupra mării şi a stâncilor. Terase care în mod sigur vor face cafeaua sau bautura răcoritoare mult mai savuroasă având în faţă un asemenea peisaj.
Şi din fericire, preţurile acolo sunt foarte bune. Eu cel puţin am avut parte de preţuri mult mai mici decât in România pe litoral.
Un produs local pe care îl puteţi achiziţiona de la diverse bătrânici de pe stradă este dantela. Pe multe străduţe, de la cele mai aglomerate până la cele mai retrase pueţi descoperi băbuţe ce lucrează de zor.
O zonă pe unde trec foarte multe vaporaşe ce organizează excursii de câte o zi.
Oraşul nou văzut dinspre peninsula pe care este situat acum vechiul oraş.
Vedere tipică din Sozopol, la apus.
Un loc perfect pentru cei care doresc senzaţii tari. Apa este destul de calmă şi îndeajuns de adâncă pentru a sări în mare fără grija de a te putea lovi de bolovani.
Un loc superb de unde sa poţi admira apusul..
..sau unde doar să respiri briza mării cu gust de Bulgaria.
Casa tradiţională bulgărească este construită la parter din piatră şi etajul este de obicei din lemn. Este un design ce datează încă din perioada ocupaţiei Otomane. Era o modalitate foarte bună de a ţine departe pe cei care colectau taxele.
Fiind din pietre parterul, era greu de pătruns în interior, iar etajul fiind mereu construit în exterior nu se puteau folosi scări. O metodă ingenioasă care de asemenea protejează mai bine şi fundaţia clădirii împotriva ploilor.
Din nou oraşul nou.
O parte din rămăşiţele Apolloniei se pot vedea în partea de est a peninsulei.
Aici puteţi găsi o plajă mai neprietenoasă la prima vedere, dar cu o apă caldă ce sigur vă va încânta în momentul când o încercaţi.
Din păcate în centrul vechi nu se merită să mănânci. Pentru a-ţi potoli setea este perfect orice terasă, dar pentru a mâncă recomand să căutaţi în alte zone, aici fiind porţii mici şi preţuri uşor mai mari.
Pornisem din start cu ideea ca voi vizita un oraş frumos şi nu am fost dezamăgită. Oraşul are autobuze către Burgas la fiecare jumătate de oră, călătoria costând doar 4 leva pe sens.

Comments

superbe locuri, multumesc ca ni le impartasesti:)
Anonymous said…
Ah, marea asta! :D Superbe fotografiile cu marea! Fain loc!
Cu cel mai mare drag vi le impartasesc, mai ales cand este vorba de locuri frumoase.
Andreea said…
Datorita postarii tale am ajuns in acest loc minunat saptamana trecuta! Orasul vechi e mult mai impresionant decat pare in poze, iar restaurantele de pe faleza merita ...chiar daca sunt ceva mai scumpe
Mă bucur nespus de mult că ai ajuns în Sozopol. Este unul din orășelele mele de suflet. Și da pozele sunt mai vechi, și e greu să redai frumusețea unui astfel de loc.