Sozopol Burgas Marea Neagra Bulgaria
Sozopol este o veche staţiune la Marea Neagră ce se află la doar 35 de kilometri de Burgas. Cunoscut in vechime drept Apollonia, astazi gazduieşte în fiecare septembrie festivalul de artă şi film cu acelaşi nume.
Explorând zona, în special în jurul portului s-au găsit în mare multe obiecte din aceea zona, oale, arme, ancore şi alte unelte. Descoperiri ce atestă că încă din vechile timpuri, Sozopolul era un port important.
Oraşul fusese iniţial denumit Antheia şi fusese colonizat în vechea Tracie, pe malul Mării Negre (Pontus Euxinus) pe o mică insulă de către Anaximander. Apoi numele a fost schimbat în Apollonia datorită templului dedicate lui Apollo, templu ce găzduia o statuie imensă a vechiului zeu din Olimp.
Oraşul a fost un important centru de comerţ şi naval. A avut relaţii politice şi de schimb cu vechile oraşe greceşti Milet, Atena, Corint, Heraclion şi cu insulele Rhodos, Chios, Cipru.
Biserica „Sfânta Născătoare, Maria” a fost construită între secolele 15 – 17. A fost construită pe ruinele unei vechi biserici medievale. S-au găsit date care atestă existenţa ei încă din anul 1482.
Intrarea în biserică. Trecând pe stradă nici nu ai crede că în interior se ascunde o biserică. Totul era bine camuflat, pentru a-şi păstra locurile de cult intacte în timpul asupririi otomane.
Acolo am fost întâmpinaţi de către 2 măicuţe tare amabile care ne-au povestit puţin din istoria acestei biserici.
Casele din Sozopol sunt destul de importante, 180 dintre ele fiind in evidenţa Ministerului de Cultură bulgar datorită importanţei lor istorice şi culturale.
Chiar acolo găsiţi câteva terase superbe, suspendate deasupra mării şi a stâncilor. Terase care în mod sigur vor face cafeaua sau bautura răcoritoare mult mai savuroasă având în faţă un asemenea peisaj.
Şi din fericire, preţurile acolo sunt foarte bune. Eu cel puţin am avut parte de preţuri mult mai mici decât in România pe litoral.
Un produs local pe care îl puteţi achiziţiona de la diverse bătrânici de pe stradă este dantela. Pe multe străduţe, de la cele mai aglomerate până la cele mai retrase pueţi descoperi băbuţe ce lucrează de zor.
Un loc perfect pentru cei care doresc senzaţii tari. Apa este destul de calmă şi îndeajuns de adâncă pentru a sări în mare fără grija de a te putea lovi de bolovani.
Casa tradiţională bulgărească este construită la parter din piatră şi etajul este de obicei din lemn. Este un design ce datează încă din perioada ocupaţiei Otomane. Era o modalitate foarte bună de a ţine departe pe cei care colectau taxele.
Fiind din pietre parterul, era greu de pătruns în interior, iar etajul fiind mereu construit în exterior nu se puteau folosi scări. O metodă ingenioasă care de asemenea protejează mai bine şi fundaţia clădirii împotriva ploilor.
Aici puteţi găsi o plajă mai neprietenoasă la prima vedere, dar cu o apă caldă ce sigur vă va încânta în momentul când o încercaţi.
Din păcate în centrul vechi nu se merită să mănânci. Pentru a-ţi potoli setea este perfect orice terasă, dar pentru a mâncă recomand să căutaţi în alte zone, aici fiind porţii mici şi preţuri uşor mai mari.
Pornisem din start cu ideea ca voi vizita un oraş frumos şi nu am fost dezamăgită. Oraşul are autobuze către Burgas la fiecare jumătate de oră, călătoria costând doar 4 leva pe sens.
Comments