Orasul Bratislava Slovacia Partea 2
Datorită avansărilor trupelor otomane în teritoriul Ungariei, oraşul Pressburg a devenit capitală a regatului din 1536, luând parte la monarhia austro-habsburgică. Pressburg a devenit un oraş al coroanei şi un scaun al regilor, al arheopiscopilor (1543), al nobililor şi al organizaţiilor şi oficiilor importante.



Populaţia s-a triplat; multe palate noi, mânăstiri, vile şi străzi au fost construite, iar oraşul a fost centrul vieţii sociale şi culturale din regiune.











...
Numele de Bratislava a fost adoptat oficial pentru prima oară la sfârşitul lunii martie 1919. Lăsat fără protecţie, după retragerea armatei ungare, mulţi unguri au fost expulzaţi sau au fugi, iar cehii şi slovacii le-au luat casele şi s-au mutat în Bratislava. Educaţia predată în germană sau ungară a fost redusă dramatic.





O altă curiozitate este subsolul (fostul parter) unei părţi din cimitirul evreiesc, unde a fost înhumat rabinul Moses Sofer în secolul al 19-lea, localizat la poalele dealului castelului, lângă intrarea într-un tunel. Singurul cimitir al militarilor în Bratislava este Slavin, deschis în 1960 în onoarea trupelor armatei sovietice, care au căzut în timpul eliberării Bratislavei în aprilie 1945.
Alte structuri proeminente din secolul al 20-lea include podul Novy Most (noul pod), ce trece peste Dunăre, pe care este un turn restaurant în formă de OZN, centrul Radioului Slovac în formă de piramidă inversă şi turnul TV Kamzik, cu o punte de observaţie şi un restaurant ce se roteşte. La începutul secolului al 21-lea, au apărut alte clădiri publice, precum noua clădire a Teatrului Naţional Ungar.
Datorită poziţiei sale la baza Carpaţilor Mici (Carpaţii de Vest) şi datorită vegetaţiei riverane pe zonele inundate de Dunăre, Bratislava are păduri aproape de centrul oraşului. Spaţiile verzi publice măsoară aproape 50 de km pătraţi sau 110 m pătraţi pe locuitor. Cel mai mare parc al Bratislavei este Horsky (literalmente un parc muntos), aflat în oraşul vechi.
4 Comments