Palatul Schonbrunn Viena Wien Austria

Palatul Schönbrunn [Schloss Schönbrunn] care în română s-ar traduce prin"Fântâna frumoasă", se află la vest de centrul oraşului Viena, în cartierul Hietzing. Staţia de U-bahn (Metrou) purtând desigur acelaşi nume.
Schönbrunn este fosta reşedinţă de vară a familiei imperiale şi se numără printre cele mai frumoase palate baroce din Europa. Aici a locuit familia habsburgilor. De asemenea aici s-a născut în anul 1830 Împăratul Franz Joseph cel care mai târziu se va căsători cu prinţesa Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sissi.
Este un loc impresionant, cel puţin din punctul meu de vedere. Este locul meu favorit din întreaga Viena. Este locul unde chiar poţi simţi câte o bucăţică din istorie. Încă de la intrarea în curte te vei simţi copleşit de detalii.
Prima dată am fost aici în 2003, chiar de Crăciun. Deşi era frig, copacii erau desfrunziţi şi verdeaţă aproape deloc, tot mi s-a părut un loc superb. De aceea, anul acesta când am fost din nou în Viena, am petrecut o dimineaţă întreagă plimbându-mă prin grădini şi admirând superbele flori ce te conduceau către Fântâna Neptun.
Totul pare atât de calm şi de perfect! Recomand tuturor să meargă acolo cât mai de dimineaţă posibil. În felul acesta nu se vor lupta cu turma de turişti gălăgioşi ce tulbură liniştea parcului după ora 11. E altă atmosferă atunci când poţi fotografia totul în linişte şi fără a te lupta să nu-l prinzi pe altul în cadru.
Palatul are [doar!] 1441 de încăperi, dintre care, numai 45 pot fi vizitate de turişti. Mobilierul şi decoraţiunile interioare în stil Rococo sunt completate de candelabre de cristal de Boemia şi de sobe de porţelan. De menţionat că în celebra Sală a oglinzilor a concertat Mozart la vîrsta de doar 6 ani!
Istoria palatului Schönbrunn începe însă, încă din Evul Mediu când moşia, denumită pe atunci Katterburg, aparţinea unei mănăstiri. Astazi poţi vizita gratis grădina, taxa fiind doar pentru a intra în palat, la Zoo sau Gloriette. Deşi pachetele de vizitat au preţuri destul de bune şi chiar puteţi găsi acolo pliante despre palat în română!
Vedere asupra curţii pline de flori şi sus.. Gloriette.
Arhitectul iniţial a făcut prima schiţă într-un stil utopian, amestecând diverse idei antice şi contemporane în încercarea de a detrona palatul rival, "Versailles". Dar puţine părţi din acel palat au supravieţuit secolului, deoarece Maria Theresa a Austriei a decis să îl transforme în reşedinţa de vară după încoronare. Aşa că a ordonat arhitectului să refacă anumite părţi în stil Rococo.
Pentru a vedea oferta de preţuri puteţi intra aici, iar programul îl puteţi găsi aici. Şi dacă doriţi o vedere mai realistă asupra locului, pe site-ul SurfViena puteţi vedea panorame de 360 de grade.
Fântâna Neptun
Palatul şi o bucăţică de Viena în spate. Poza este făcută în timp ce urcam către Gloriette.
Palatul văzut prin fântână. Pot spune că este un loc bun de unde să admiri panorama vara, mai ales dacă ai baftă de o zi toridă. Niciodată nu strică câţiva stropi reci de apă.
Pentru a vedea toate articolele despre Viena, click AICI.

Comments

Cristian said…
Bravo. Mi-au luat-o inainte cu Palatul. O sa incerc sa arat si eu punctul meu de vedere cat mai repede...
Catri said…
Haidi mah, dar vara de ce nu te-ai duce?!?!?!...

...Schonbrunn-ul te face sa te gandesti ca oamenii mari ce au trait acolo, erau de fapt cam mici, nu-i asa?...
Anonymous said…
Ah, uite un loc pe care nu am apucat sa-l vad in Viena! Arata chiar fain prin ochii tai! :D Mai tu ma faci sa vreau inapoi acolo!!!
Faina rau post-procesarea [cred ca ma repet! :D]
@ Cristian - Abia astept sa vad si impresiile tale cat de curand.

@Catri - dar acum am fost la finalul verii! :D Si dupa ce am vazut ce superb arata vara nu cred ca m-as mai duce iarna! Si da.. erau ai naibii de mici! Plus ca atunci in 2003 a fost singura noastra calatorie impreuna!

@Rose - Hehe! Nu cred ca strica. Mi-ar place sa poti vedea altfel Viena dupa aceea.. si eu tot nu am ajuns in toate locurile superbe de acolo.
This comment has been removed by the author.
foarte fain fotoreportajul
@ Aripi - Multumesc mult de tot pentru regularitatea cu care ma vizitezi! Mii de imbratisari!