Parlamentul Austriac Viena Wien Austria
Spre finalul escapadei în Viena, încercam să pierd ultimele ore din Austria revăzând centrul despre care aveam amintiri din iarna lui 2003. Aşa că era normal ca la un moment dat să ajung şi prin faţa Parlamentului.
Nu mă gândisem iniţial să intru, dar cum ploaia mă ameninţa m-am răzgândit. La nici 2 minute, unul din angajaţii de acolo m-a intrebat ce limbă vorbesc şi a început să îmi explice că un nou grup începe vizita în doar 10 minute.
Dar şocant a fost preţul incredibil al biletului! În mod normal era de 4 euro, dar pentru studenţi venea la jumate. Cu 2 euro m-am plimbat aproape o oră prin Parlamentul Vienez, am făcut poze cu nemiluita (ni s-a zis din start ca fotografiatul este GRATIS) şi am avut ghid bilingv (engleză-germană).
Ofereau dion câte ştiu ghizi pentru cam 5 limbi mari, fără taxă suplimentară. Şi era frumos, te plimbau peste tot, aşteptau sa termine toţi de pozat şi începeau să povestească. Te tratau aşa frumos, că mie sincer mi s-a părut că am dat prea puţin 2 euro pentru cât de frumoasă a fost aceea oră.
În prezent Consiliul Federal are în componenţa sa 62 de membri care sunt aleşi de către parlamentele celor nouă landuri federale pe perioada unei legislaturi a parlamentului landului respectiv. În funcţie de suprafaţa sa, fiecare land federal poate delega minimum trei şi maximum doisprezece membri în Consiliul Federal.
Menirea Consiliului Federal este de a reprezenta interesele landurilor federale la nivelul federaţiei, motiv pentru care îşi aduce aportul la legiferarea la nivel federal.
Şi membrii Consiliului Federal au dreptul de a interpela membrii Guvernului federal. În afară de aceasta, Consiliul Federal are posibilitatea de a adopta rezoluţii şi poate deveni activ în probleme
ce privesc UE.
ce privesc UE.
O încăpere mai mult decât superbă. Cred că mulţi ar dori să aibă parte de şedinţe acolo. Nici nu ştii ce colţisor să studiezi mai repede.
Consiliul Naţional (Der Nationalrat) este format din 183 membri, aleşi de popor pentru o legislatură de cinci ani; toţi cetăţenii austrieci care au împlinit vîrsta de 16 ani au drept de vot.
Sarcina principală a Consiliului Naţional este legiferarea. Propunerea legislativă provine, în majoritatea cazurilor, fie de la Guvernul Federal, fie de la înşişi membrii Consiliului Naţional.
Comments