Stephansdom Wien Austria Viena

by - November 18, 2009

Stephansdom este fix în inima Vienei, piaţa centrală numită "Stephansplatz". Poţi ajunge aici foarte uşor, fie de la aeroport fie de la gară, asta este nucleul de unde ar trebui să începi să vezi oraşul (în opinia mea desigur).
Domul Sfântul Ştefan din Viena este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena, un simbol al oraşului, şi loc al multor evenimente importante. Îl are ca patron pe Sfântul Ştefan, primul martir creştin.
Catedrala se află în Innere Stadt. Acolo, umblând pe străduţele şi bulevardele îngrijite şi frumos luminate noaptea, ajungi să admiri "casa" Sfântului Ştefan. Turnul său sudic, ce abundă în turnuleţe, sculpturi şi decoraţiuni poate fi văzut din multe locuri ale oraşului. El este numit de localnici Steffl şi are 136 de metri înălţime.
Motivele ornamentale formate din ţiglele de pe acoperişul catedralei Sfântului Ştefan includ un vultur bicefal, simbolul celor două regate ale Austriei şi Ungariei. Această catedrală este emblema goticului austriac şi simbolul oraşului.
Clopotul catedralei este unul din cele mai mari din lume şi a fost făcut din fierul obţinut dintr-un tun capturat de la turci în anul 1683. Clopotul răsuna în fiecare an în oraş anuntând venirea Anului Nou. Este un loc frumos unde să întâmpini un nou an nu? Chiar dacă vei fi înconjurat de mulţi străini.
Poarta Gigantului este poarta principală de acces în catedrală, fiind denumită astfel după găsirea unui os de mamut în timpul lucrărilor de construcţie din secolul 15. Poarta a fost decorată cu sculpturi romane reprezentându-l pe Iisus în ziua Judecaţii între doi îngeri.Cele 5 ferestre medievale din spatele Altarului reproduc legende biblice despre profeţi şi sfinţi, precum şi despre viaţa şi patimile lui Iisus. Naosul principal este dominat de coloane înalte, decorate cu 77 de statuete din piatră şi lut din secolul 15.
Altarul Înalt în stil baroc a fost creat de fraţii Tobias şi Johann Pock în 1641. Pictura din centrul altarului de marmura redă scena uciderii cu pietre a Sfântului Ştefan, patronul catedralei.
Amvonul este decorat cu multe ornamente printre care şopârle şi broaşte care simbolizează răul, se târăsc în sus pe balustradă dar sunt oprite de un câine simbolul binelui.
Speranţa este pretutindeni
Madona săracilor: se spune ca această statuie a Fecioarei cu Pruncul a ajutat în mod miraculos la dezvinovaţirea unei tinere fete care fusese acuzată pe nedrept că furase obiecte de valoare de la stăpânul său.
Rudolf Întemeietorul şi soţia sa Katharina se odihnesc împreuna în sacrofagele lor de marmura.
Burlanele: au forma unor dragoni şi a altor animale mitice pentru alungarea răului.
În mod miraculos, catedrala a rezistat de-a lungul vremii unor asedii ale turcilor şi bombardamentelor lui Napoleon, bombelor americane şi ruseşti de la finalul celui de al doilea război mondial. O clădire prea importantă pentru a se evapora în negura uitării.
Faţada în stil romantic a fost făcută de către Ottakar al II-lea, încadrată de cele 2 turnuri şi încununată de sculpturi din secolul XIII-lea printre care şi Poarta Uriaşilor.
Cupola impresionantă, sprijinită de coloane generos decorate, oferă interiorului catedralei un aer de grandoare austeră. Altarul principal, în stil baroc, a fost sculptat în marmură în anul 1641, iar tripticul acestuia înfăţişează martiriul Sfântului Ştefan.
"Orga gigant", renumită fiind, a fost construită în 1886, dar distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O orgă modernă cu 125 de tuburi a fost montată în corul vestic in 1960.
Un loc superb, care singur vă face să aveţi o părere faină despre Viena, asta dacă aţi avut vreun dubiu ca nu veţi deveni imediat admiratori ai acestui oraş situat pe malul Dunării.
Pentru a vedea toate articolele despre Viena, click AICI.

You May Also Like

5 Comments