Biserici si Moschei in Sofia Bulgaria

Biserica Hagia Sophia, unde se poate vedea şi focul vesnic de la bază. O clădire ciudată la prima vedere, pentru că nu ai crede că chiar este o biserică! Este a doua biserică ca şi vechime din Sofia, datând din secolul 6. Ea a fost cea care a dat oraşului denumirea de Sredeţ în vechime.
Şi tot în vecinătatea "Sfintei Sofia" şi a măreţei catedrale "Alexander Nevski" se află şi această mică bisericuţă.
Biserica Sfânta Duminică este un edificiu ce a suferit mult în timp, fiind o biserică ce a fost reconstruită de multe ori. Existenţa ei datează din anul 1578, pentru că atunci un călător străin a scris despre ea. Este cea mai veche informaţie despre biserică. Este situată în centrul capitalei.
Moscheea Banya Bashi este singurul loc al musulmanilor de a se aduna şi a se ruga. Este printre puţinele locuri care încă mai servesc scopul principal. Ca multe alte moschei, avea peste drum de parc o baie publică.
Câteva mici ruine aflate lângă.
Este construită în 1576. Domul central al bisericii are 15 metri în diametru. Chiar lângă, se afla şi Halite.
În spatele Halite se află de data asta o sinagogă. Ea a fost construită de un arhitect vienez în anul 1909. A fost construită în intenţia de a simboliza contribuţia evreilor în ceea ce privea capitalul ţării.
Tot Moscheea Banya Bashi, vedere dintr-un alt unghi, mai îndepărtat.
Biserica celor câţiva români din Sofia şi ea aflându-se destul de central, nu departe de moscheea de mai sus. Din păcate în aceea zi era închisă şi nu am putut vedea interiorul.
Tot Biserica Românească
Pe bulevardul Tsar Osvoboditel din Sofia, se află Biserica Rusă ce poartă denumirea de "Biserica Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni". Clădirea a fost terminată chiar cu puţin timp înainte de Primul Război Mondial.
Ea a fost construită pe ruinele Moscheei Saray care fusese distrusă de ruşi după eliberarea bulgarilo de sub jugul Otoman. A fost costruită pe post de biserică oficială a Ambasadei Rusiei care era peste drum şi a comunităţii de ruşi rămaşi acolo în general.
O parte din cei care au lucrat la ridicarea acestei biserici, lucrau în acelaşi timp şi la Catedrala Alexander Nevski. Se pot observa pe alocuri mici asemănări ce poartă amprenta arhitectului.

Comments