Nicopole Bulgaria

Nicopole este un oraş în Bulgaria, regiunea Plevna (Pleven în bulgară). Este port la Dunăre, aflat în dreptul localităţii Turnu Măgurele din România.
Am vizitat acest orăşel la final de septembrie, afară era încă cald şi frumos iar drumul până acolo a fost foarte plăcut. Iarna din ce am văzut este mai greu de ajuns în Nicopole sai Sviştov, ori din cauza inundaţiilor ori din cauza zăpezii abundente.
Cred că mulţi au auzit despre această mică aşezare. Iar dacă nu.. atunci să caute prin cărţile de istorie despre Lupta de la Nicopole, o ultimă cruciadă a avut loc pe 25 septembrie 1396, între o armată aliată franco – valaho – maghiară şi Imperiul Otoman, lângă fortăreaţa dunăreană Nicopole.
Aşa că aveam aşteptări mai mari, speram să găsesc mai multe în acest orăşel istoric.. şi în schimb am găsit doar un oraş pe care doar istoria îl mai ţine minte. Un locuşor trist, cu o atmosferă de melancolie.
Clădirile sunt destul de neîngrijite şi totul este puţin cam dărăpănat. Dar, partea bună este că bulgarii fac pe acolo un drum foarte bun şi cu mai multe benzi care să unească oraşul Sviştov (sau poate Ruse) cu oraşul Vidin. Un fel de drum expres ce va uşura tranzitarea acelei porţiuni, mergând pe lângă Dunăre.
Conform studiilor făcute de arheologi, aşezarea datează încă din epoca de piatră - perioada tracilor, înainte de Christos.
În perioada Imperiului Otoman, zona a făcut parte din provincia Moesia. După destrămarea Imperiului, rămâne în sfera de influenţă a Imperiului Bizantin.
Parculeţul de la capătul oraşului lângă care s-a construit noul punct de frontieră, pe unde cândva va mai circula un bac, între Nicopole şi Turnul Măgurele. Încă nu ştiu dacă este pus în funcţiune, pentru că la date vizitei mele erau încă în pregătiri.
Un oraş foarte important în secolele XV - XVII a fost un centru militar important. Dar din păcate în secolele ce au urmat, adică XVIII - XIX a început declinul zonei.. care continuă şi azi.

Comments

Anonymous said…
Ah, de cand asteptam niste povesti de la tine! :)
Superb locul, trist intr-adevar cand vezi cum trece timpul peste orase, cladiri.
Imi place enorm de mult 0587, spune-mi ca ai si niste cadre cu geamurile alea! :D
A, si sa nu uitam castanele... :)
Foarte foarte fain!
Acum vor tot urma.. pentru ca tot am ceva timp, mai ales ca e un sem nou, abia incep predarea. Poze nu am prea multe, cam astea ar fi.. cele mai bune că am stat foarte puţin din păcate. Eu vroiam să urc şi pe deal.. dar tata era stresat că se întuneca şi eram şi cu benzina la limită. Şi oricum el se văita că îl deprimă orăşelul.
geo said…
Merge bacul.A fost inaugurat oficial in Martie 2010. Au pus la punct si drumul ce face legatura intre Nikopole si Pleven(50 km.)In 40 de minute ajungi la Pleven.